Plastkretsen bygger Europas modernaste plastsortering

PUBLICERAD: 18 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Flygfoto över Motala Företagspark

I Motala ska Plastkretsen, som ingår i Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) och delägs av plastindustrin, förpackningstillverkare och företag som sätter förpackningar på marknaden, bygga Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar. 
Ett investeringsbeslut om en kvarts miljard kronor har tagits, för att bygga den helt nya anläggningen för plastsortering.

Den historiska satsningen är en viktig del i Plastkretsens strävan mot en cirkulär ekonomi. Det betyder att plasten i de förpackningar, som sätts på marknaden, till en mycket högre grad kan materialåtervinnas. Det gör också att plastförpackningar, som samlats in i Sverige, inte behöver skickas till andra länder för sortering.

”Det är med stor glädje vi tillsammans, hela branschen – plastindustrin, förpackningstillverkare, handel och leverantörer – kan meddela att vi investerar för framtiden och den cirkulära ekonomin. Med vår investering kommer vi äntligen kunna sortera alla våra plastförpackningar i Sverige och vi siktar högt för att öka andelen materialåtervinning”, säger Kristian Östlund, ordförande i Plastkretsen.

Utöver satsningen på anläggningen genomför branschen ytterligare insatser för att öka materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige. Bland annat har en återvinningsmanual och utbildningar för plastförpackningar tagits fram i syfte att öka kompetensen om förpackningars återvinningsbarhet hos de, som tillverkar, köper in och sätter förpackningar på marknaden.

Fakta om anläggningen: 
* Anläggningen kommer att byggas inomhus i befintliga lokaler inom Motala Företagspark, på Electrolux tidigare fabriksområde. 
* Ytan omfattar 14.000 kvadratmeter. Området har lokaler, som tillåter ytterligare tillväxt vid behov. 
* Byggstart beräknas till halvårsskiftet 2018 och provdrift beräknas kunna ske redan i slutet av 2018.
* Full drift av återvinningsanläggningen kommer ske under 2019 efter att provkörning och justering av maskinerna är slutförd. 
* Cirka 50 personer kommer anställas vid verksamheten. Produktionschefen är redan anställd och övriga rekryteringar görs successivt under året. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax