Plastkassen ESSI ett konkret exempel på cirkulär ekonomi

PUBLICERAD: 7 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Amerplasts plastbärkasse ESSI är ett exempel på cirkulär ekonomi.|Det insamlade plastmaterialet – det mesta från finska hushåll – bearbetas och omvandlas till högkvalitativt plastgranulat.

Finska Amerplast har tillsammans med Fortum Recycling & Waste Solutions lanserat plastbärkassen ESSI, som är ett konkret exempel på cirkulär ekonomi. Plasten kommer uteslutande från återvunnet material och merparten består av plast från finska hushåll.

Plastkassen betecknas som CO2-neutral, med ett koldioxidavtryck som är betydligt mindre än det hos traditionella bärkassar i detaljhandeln i dag, inklusive pappers- och tygpåsar.

 Den insamlade plasten bearbetas med hjälp av senaste teknik hos Fortum Recycling & Waste Solutions och omvandlas till högkvalitativ återvunnet plastgranulat under varumärket CIRCO®, vilket sedan kan användas av plastbearbetande företag till olika plastprodukter.

”Det är spännande att vara en del i ett verkligt exempel på cirkulär ekonomi. Nu har vi den nödvändiga infrastrukturen för återvinning och tillverkning av plastkassar från konsumentavfall. Om vi vill kan vi lämna alla andra plastkassevarianter bakom oss i morgon dag!”, säger Amerplasts VD Børge Kvamme, som också betonar att det är viktigt att det cirkulära konceptet används även i andra flexibla förpackningsapplikationer och på så sätt visar vägen för fler miljövänliga plastförpackningar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium