Plastkapsyler kan användas som effektiva reningsverk!

PUBLICERAD: 23 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Använda plastkapsyler till dryckesflaskor. kan användas som ”minireningsverk” för att rena vatten!|Biofortz-produkten|till vänster

Uttjänta plastskruvkorkar till PET-flaskor och liknande dryckesflaskor i plast kan användas som ”minireningsverk” för att rena vatten, menar Alex Fassbender, VD i USA-baserade EcoVia Corp.
Storleken och formen på plastkapsylerna gör att dessa kan ersätta sådana specialutvecklade plastprodukter, som i dag används till vattenrening och som är kända under varumärket ”Bioportz”. 
”Plastkapsylerna är lika effektiva, men tio gånger billigare”, menar Alex Fassbender.

Plastprodukten Bioportz används i dag för rening av olika typer av vatten, även avloppsvatten, och fungerar på så sätt att organisk så kallad ”biofilm”, som består av olika bakterietyper, bildas på plastdetaljernas ytor. Bakterierna ”äter” de föroreningar som finns i vattnet och genom att konstruktionen av Biofortz innebär att varje plastdetalj får en mycket stor yta, där bakterierna kan fästa, och genom att använda stora mängder av Biofortz, som vattnet får sippra igenom, så får man en effektiv reningsprocess.

Biofortz används i flera olika typer av vattenreningsrocesser, alltifrån enkla genomsippringsfilter till mer komplicerade processer som MBBR (Moving Bed Biofilm Reactors), IFAS (Integrated Fixed film Activated Sludge reactors), m fl.

Nu menar Alex Fassbender att använda skruvkorkar av plast kan ersätta de betydligt dyrare Biofortz-produkterna. Plastkapsylerna, med sina räfflor och gängor, ger också stora ytor, där bakterierna kan fästa och fånga upp föroreningar. 

”Skruvkorkarna har exakt rätt form, rätt storlek och är i samma material, så varför inte?”, säger Alex Fassbender.

För att försöka göra verklighet av sitt reningskoncept har Alex Fassbender patensökt innovationen CapBiom, som alltså helt enkelt består av använda plastförslutningar av skruvkorksmodell, vilka används för odling av biofilm. Precis som Biofortz-produkterna kan plastkapsylerna, när biofilmen är övermättad, tvättas rena och sedan användas om och om igen.

Biofilm finns och bildas i stort sett överallt. Är det bara fuktigt eller blött så kan biofilm bildas och växa. Biofilm är komplexa konglomerat av mikroorganismer, som fäster på ytor och skapar små ´biofilmsamhällen´, vilka livnär sig på och bryter ner andra organismer – föroreningar – som finns i den omgivande miljön.

”En annan fördel med använda plastskruvkorkar är att de kan användas direkt som de är. De behöver inte tvättas eller rengöras på annat sätt. Tvärtom –är de smutsiga och har dryckesrester och kanske begynnande biofilm så desto bättre. Det gäller bara att kunna samla in dem på ett effektivt sätt”, säger Alex Fassbender.

För Alex Fassbenders miljöteknikföretag EcoVia, beläget i staden Vienna i Virginia, USA, är nu det stora problemet hur man ska kunna organisera en effektiv insamlingsteknik för att få ihop tillräckligt många plastkapsyler av de miljontals och åter miljontals, som används dagligen i USA.

”Plastkapsyler och liknande förslutningar bidrar till problemet med skadligt plastavfall i hav och oceaner. Kan vi få människor att istället deponera plastkorkarna på speciella ställen, där de kan samlas in, så minskar vi avfallet i haven och får samtidigt underlag till effektiva vattenreningsverk”, menar Alex Fassbender.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x