Plastförpackningar vanligaste skräpet på svenska stränder

PUBLICERAD: 15 maj 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Plast och då enkannerligen plastförpackningar är det vanligaste skräpet på svenska stränder.

Det vanligaste skräpet på våra stränder består av plast och då speciellt plastförpackningar. Det visar resultatet av en skräpplockardag, som Håll Sverige Rent anordnade längs kusterna i april.
”Undersökningen visar att skräpet i stor utsträckning består av plastförpackningar. Vi måste försöka stoppa skräpet vid källan, men vi vet för lite om det idag, för att kunna sätta in rätt åtgärder. Det behövs mer kunskap om var skräpet kommer ifrån från början”, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent. 

Det var lördagen den 23 april, som hundratals människor tillsammans med Håll Sverige Rent gav sig ut och plockade skräp utmed kusten. På tre orter – Strömstad, Lysekil och Simrishamn – lämnades skräp in för analys. Nu visar resultatet att plast dominerar i skräphögarna: I Strömstad var 84 procent av skräpet plast, och i Lysekil 91 procent. I Simrishamn hittade skräpplockarna något mer glas än plast, men glaset visade sig härröra från en enskild grillplats vid stranden.

Konsumenter var den största skräpkällan i såväl Strömstad, där hela 1,3 ton skräp samlades in, som i Simrishamn. I Lysekil bedömdes att hälften av skräpet kom från industrin. Skräpet kommer både från när och fjärran, men det är svårt att avgöra exakt vilket land skräpet kommer ifrån, eftersom det ofta legat i havet under en tid. 

”Det mesta av det insamlade skräpet är sådant som tar mer än 100 år för naturen att bryta ned. I Simrishamn hittades en Fantaburk från 1977 (!), och det allra vanligaste är engångsförpackningar av plast”, säger Johanna Ragnartz.

Fakta om skräpplockardagen och undersökningen:
Skräpplockardagen genomfördes lördagen den 23 april i Simrishamn och Strömstad. I Lysekil var Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän med och arrangerade en skräpplockardag. Under skräpplockardagen samlades nästan 10.000 föremål in, vilka analyserades av Envir AB

  Strömstad Lysekil     Simrishamn
Insamlat skräp: 1.300 kg 115 kg 122 kg
Vanligaste skräpet: Plast, 84% Plast, 91% Glas, 39%
Största källan: Konsumenter, 68% Industri, 50% Konsumenter, 90%

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x