Plastavfall från italienska floden Po blir flyktingskjul

PUBLICERAD: 12 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Det här skjulet, avsett som nödbostäder för flyktingar, katastrofoffer, etc., har byggts av plastavfall från förpackningar och andra produkter, vilket samlats in längs italienska floden Po.

Miljöorganisationen Waste Free Oceans (WFO) har presenterat prototypen till ett flykting- och nödhjälpsskjul, byggt av insamlat plastavfall från italienska floden Po.

Det var i samband med mässan Ecomondo i Rimini som WFO och Corepla, en ideell italiensk organisation för insamling och återvinning av förpackningsplast, visade upp det speciella skjulet, tillverkat av återvunnen förpacknings- och annan plast, som samlats in längs Po.

Plastavfallet, som har samlats in med hjälp av speciella barriärer i floden Po, har återvunnits och omvandlats till plastgranulat av Corepla och sedan skickats till Storbritannien och företaget Protomax Plastics, ett företag som specialiserat sig på produktion av plastpaneler för byggindustrin, tillverkade av återvunnen plast. Själva skjulet har sedan utvecklats och konstruerats av Protomax Plastics byggavdelning Storm Board.

Skjulet, som består av modulära plastpaneler, kan snabbt och enkelt monteras på plats och lika snabbt monteras ner och skickas till behövande på någon annan plats.

WFO, och de andra medverkande företagen och organisationerna, vill med sitt flyktingskjul visa att det går att samla in och tillverka användbara och viktiga plastprodukter av de stora mängder plastavfall från förpackningar och andra produkter, som finns i världens hav och vattendrag. En tanke är också att de stora mängder plastavfall, som uppstår vid flyktingförläggningar på olika håll i världen, ska kunna samlas in direkt på plats, innan de hinner belasta miljön, och snabbt omvandlas till akutskydd eller andra viktiga strukturer, som underlättar flyktingarnas situation.

———————————————————–
Floden Po är Italiens längsta flod. Den är drygt 65 mil lång och rinner österut genom norra Italien och mynnar i Adriatiska havet vid Ferrara nära Venedig. På sin väg mot havet rinner Po genom flera större städer, av vilka Turin är den största. (Källa Wikipedia).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx