Plastavfall från italienska floden Po blir flyktingskjul

PUBLICERAD: 12 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Det här skjulet, avsett som nödbostäder för flyktingar, katastrofoffer, etc., har byggts av plastavfall från förpackningar och andra produkter, vilket samlats in längs italienska floden Po.

Miljöorganisationen Waste Free Oceans (WFO) har presenterat prototypen till ett flykting- och nödhjälpsskjul, byggt av insamlat plastavfall från italienska floden Po.

Det var i samband med mässan Ecomondo i Rimini som WFO och Corepla, en ideell italiensk organisation för insamling och återvinning av förpackningsplast, visade upp det speciella skjulet, tillverkat av återvunnen förpacknings- och annan plast, som samlats in längs Po.

Plastavfallet, som har samlats in med hjälp av speciella barriärer i floden Po, har återvunnits och omvandlats till plastgranulat av Corepla och sedan skickats till Storbritannien och företaget Protomax Plastics, ett företag som specialiserat sig på produktion av plastpaneler för byggindustrin, tillverkade av återvunnen plast. Själva skjulet har sedan utvecklats och konstruerats av Protomax Plastics byggavdelning Storm Board.

Skjulet, som består av modulära plastpaneler, kan snabbt och enkelt monteras på plats och lika snabbt monteras ner och skickas till behövande på någon annan plats.

WFO, och de andra medverkande företagen och organisationerna, vill med sitt flyktingskjul visa att det går att samla in och tillverka användbara och viktiga plastprodukter av de stora mängder plastavfall från förpackningar och andra produkter, som finns i världens hav och vattendrag. En tanke är också att de stora mängder plastavfall, som uppstår vid flyktingförläggningar på olika håll i världen, ska kunna samlas in direkt på plats, innan de hinner belasta miljön, och snabbt omvandlas till akutskydd eller andra viktiga strukturer, som underlättar flyktingarnas situation.

———————————————————–
Floden Po är Italiens längsta flod. Den är drygt 65 mil lång och rinner österut genom norra Italien och mynnar i Adriatiska havet vid Ferrara nära Venedig. På sin väg mot havet rinner Po genom flera större städer, av vilka Turin är den största. (Källa Wikipedia).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax