”Plastavfall blir en värdefull råvara i en spiral ekonomi ”

PUBLICERAD: 11 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Plastavfall kan bli en värdefull råvara”, säger Oscar Hugoson, vice VD på Scanfill. (Bild Scanfill)

”Plast ska användas optimalt och så länge som möjligt. Plastavfall kan omvandlas till en värdefull råvara”, säger Oscar Hugoson, vice VD på Ystadbaserade företaget Scanfill.
Scanfill arbetar sedan flera år tillbaka med det man kallar spiral ekonomi, vilket går ut på att att skapa värdefulla råvaror av plastskräp och plastspill.

”Det handlar om att rätt material ska användas på rätt plats. Vi skapar ny och värdefull råvara av material som redan finns och som dessutom har kasserats”, säger Oscar Hugoson.

Oscar Hugoson öppnar också upp för möjligheterna till en diskussion om nya affärsmöjligheter för återvunnen plast och för vilken potential det finns i material, som tidigare har kallats för skräp.

”Den plast vi använder i vår vardag kan bli en mycket värdefull produkt och leva vidare i ett annat sammanhang. Det är inte nödvändigt att en förpackning återvinns för att bli en ny förpackning, vilket ofta är uppfattningen idag. Det bör istället handla om vilken råvara, som efterfrågas. En återvunnen plastförpackning kan bli en del till en bil, som sedan kan bli till en designerfåtölj! Materialet finns redan, det handlar om att tänka brett och ta vara på det vi har. Det som är skräp och spill för en industri, kan vara en värdefull råvara för en annan”, menar Oscar Hugoson.

”Låt oss använda ett öppet tankesätt i ett slutet kretslopp. Se inte ett material som skräp eller spill. Det finns ett nytt användningsområde, det finns nya spännande affärsmöjligheter och återvinningen är aldrig slutet av kedjan”, säger Oscar Hugoson.

——————————————————————–.
Oscar Hugoson är en av föreläsarna under seminariet “Bioplastics – It´s a better choice” som just i dagarna äger rum i Helsingfors, Stockholm och Oslo. Seminariet arrangeras av Nordisk Bioplastförening och har som syfte att informera om de stora möjligheter som finns med plast i framtiden.
Artikeln baseras på det föredrag Oscar Hugoson ska hålla under seminariet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx