Plaståtervinnare tvingas stänga anläggningar pga viruspandemin

PUBLICERAD: 20 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Flera europeiska plaståtervinnare tvingas stänga ner sina anläggningar på grund av minskad marknad och andra negativa följder av corona-pandemin. (Bild PRE)|”Om situationen fortsätter och inga åtgärders görs kommer återvinning av plast inte längre att vara lönsam”, varnar Ton Emans, PRE. (Bild PRE)

Organisationen PRE (Plastics Recyclers Europe), som samlar plaståtervinnande företag runt om i Europa, varnar nu för att flera av deras medlemmar tvingas stänga ner sina anläggningar på grund av Covid-19-pandemin.

Enligt PRE har viruskrisen orsakat minskad marknad på grund av minskad global aktivitet och för att flera plastkonverterare slutat producera. Ett rekordlågt pris på jungfrulig plast har också medverkat till att efterfrågan på återvunnen plast drastiskt minskat.

”Om situationen fortsätter och inga åtgärders görs kommer återvinning av plast inte längre att vara lönsam”, varnar Ton Emans, PRE. (Bild PRE)

”Om situationen fortsätter och inga åtgärders görs för att hjälpa sektorn kommer återvinning av plast att upphöra att vara lönsam. Detta hindrar branschen från att nå EU: s återvinningsmål och sätter övergången mot cirkulär plast i fara. Att återvinna plast blir då inget alternativ utan plasten kommer att istället skickas till deponi eller förbränning!”, varnar Ton Emans, president i PRE.

Enligt PRE riskeras nu inte bara allvarliga miljökonsekvenser utan även långtgående socioekonomiska effekter för det stora antalet anställda i värdekedjan för avfallshantering.

Plaståtervinningsindustrin uppmanar EU och dess medlemsstater att inkludera återvinning som en viktig sektor i återhämtningsarbetet och att genomföra åtgärder för att möjliggöra en övergång till cirkulär ekonomi.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax