Plast på repeat väcker nyfikenhet

PUBLICERAD: 4 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Niklas Agevall, business director på Trioworld, framför några av produkterna som företaget visar under Scanpack. Foto: Anja Degerholm

I Trioworlds monter handlar det mesta om PCR-plast (Post-Consumer Recycled) och det är också det som besökarna vill veta mer om, säger Niklas Agevall, business director på Trioworld.

– Det kommer in kunder som säger att de vill plastbanta. Då brukar jag fråga vilket problem de vill lösa och föreslår lösningar utifrån det. Är det för att minska sitt fossila nyttjande, koldioxidutsläppen eller nedskräpningen?

Lösningarna kan handla om att gå över till mer biobaserade material eller att återvinna sin plast och använda den om och om igen. Eller att göra en livscykelanalys för att få svart på vitt var det går att göra förbättringar.

I montern lyfter Trioworld bland annat fram en ny sträckfilm som är godkänd för livsmedelsförpackningar, men även avfallspåsar som är gjorda på återvunnen plast och som har blivit en viktig produkt efter att skatten på plastpåsar infördes.

Hela återvinningsprocessen pedagogiskt förklarad. Hur uttjänt sträckfilm kan malas ned och bli till pellets som i sin tur kan bli ny sträckfilm.
När plastpåsskatten infördes ökade importen av avfallspåsar gjorda på jungfruplast. Trioworld tillverkar nu avfallspåsar på löpande band av återvunnen plast, på uppdrag av flera stora kedjor.

Läs vidare

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.
upm-glykol-utvaldx

Skarp reaktion från EUBP mot redovisning av svensk toxstudie

hasso-eubp-05-utvald

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx