Pippis ”wellpappsäng” vållar budstrid vid auktion på nätet

PUBLICERAD: 16 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Den här tomma wellpappförpackningen, utformad som en säng för en Pippi Långstrump-figur av Lisa Larsson, bjuds nu ut på en svensk nätauktion. I skrivande stund är budgivningen uppe i 11.500:- kronor… (Bild auctionet.com)

En wellpappförpackning i form av en säng, avsedd för en Pippi Långstrump-figur av Lisa Larsson, orsakar just nu budstrid på en svensk nätauktion! I skrivande stund är högsta bud 11.500 kronor, men allt tyder på att slutbudet kommer att bli väsentligt högre, eftersom auktionen på den tomma wellpapplådan inte har slutdatum förrän den 26 oktober…

Pippis ”säng” – som alltså inte innehåller Lisa Larssons stengodsfigur – bjuds nu ut på nätauktionssajten auctionet.com. Auktionen startade den 14 oktober och efter bara några dagar var budet alltså uppe i 11.500:- kronor! För närvarande är det fyra budgivare, som slåss om ”Pippi-sängen”, men fler intressenter kan säkert tillkomma och hjälpa till att trissa upp buden innan auktionen stänger kl 13.30 den 26 oktober.

”Wellpappsängen” skapades som en originalförpackning till en stengodsfigur av Pippi Långstrump, formgiven av berömda designern Lisa Larsson. Stengodsfiguren tillverkades vid Gustavsberg-fabriken utanför Stockholm under åren 1969 till 1970 och det hela var något av ett ”familjeprojekt”, eftersom själva ”sängförpackningen” formgavs av Lisa Larssons man Gunnar Larsson!

Auktionssajten har tidigare sålt ett exemplar av Lisa Larssons Pippi Långstrump-figur med åtföljande ”sängförpackning”. Det var i november 2018 och då blev slutbudet för figur + originalförpackning 9.166:- kronor.

”Det här är första gången, som bara originalförpackningen säljs och intresset är rätt fantastiskt. Många vill nog ha en originalförpackning, då själva Pippi-figuren är ostadig och lätt går sönder”, säger Tom Österman, grundare och intendent på auctionet.com, till AB.

Förpackningen är i gott skick och auctionet har värderat den till 10.000:- kr och satt ett bevakningsvärde på 7.000 kronor. Båda dessa värderingar är alltså redan överträffade.

Den lilla wellpappförpackningen (19,5 x 11,5 x 6,5 cm) är i två delar – en öppen låda omsluten av en rörlig hylsa –och försedd med tryck som tydligt visar att det är Pippi Långstrumps säng!

N.B. Både på auktionssajten och i AB kallas förpackningen felaktigt för ”kartong” och materialet för ”kartong” eller ”papp”. Men på bilderna ser man tydligt att förpackningen är tillverkad i wellpapp. Troligen så kallad ”miniwell” som har ett flutingskikt (det vågformade innerskiktet) på ca 2,0 millimeter.

UPPDATERING 2020-10-22, kl 12.15:
Budstriden om Pippis säng fortsätter. Högsta budet är nu uppe i 14.500:- kronor!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432