PIDA Sweden 2022 är avgjord: toppriset till Brobygrafiska

PUBLICERAD: 20 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Eftertraktade priset Gold Award gick till ”Bite Botanical Bitters”, designad av en trio elever från Brobygrafiska i Sunne. (Bild PIDA)|Den köttätande växten Venus flugfälla, som inspirerade till den guldvinnande förpackningen… (Bild Plantagen)|En glad guldvinnartrio från Brobygrafiska.(Bild pressbild)

En trio designelever från Brobygrafiska i Sunne vann det mest eftertraktade priset Gold Award när den svenska etappen av BillerudKorsnäs förpackningsdesigntävling PIDA 2022 (Packaging Impact Design Award) nyligen avgjordes.

Varje år har PIDA en speciell ”brief” – ett motto som de deltagande designstudenterna ska utgå från och inspireras av, när de skapar sina alster. I år är mottot ”It’s a Wild Life” och studenterna uppmuntras att ta inspiration från naturen och förädla sina idéer till innovativa förpackningskoncept.

En glad guldvinnartrio från Brobygrafiska.(Bild pressbild)

Trion, som vann åtråvärda Gold Award, bestod av Herman Rydholm, Sofi Hansson och Julia Abrahamsson och deras bidrag ”Bite Botanical Bitters” var inspirerad av den köttätande växten Venus flugfälla! Förpackningen, som innehåller en samling smaksättare för drinkblandning, imponerade stort på juryn genom sin färg och form.

Detta var häftigt. Det är lekfullt och sprudlande, med färg och form som verkligen fångar vår uppmärksamhet. Väldigt snyggt utvecklat ifrån inspirationskälla till en helt unik förpackning”, var juryns motivering.

Den köttätande växten Venus flugfälla, som inspirerade till den guldvinnande förpackningen… (Bild Plantagen)

”Vi är helt chockade. Det var riktigt överraskande. Vi hade från början tänkt att jobba med en pyramidform, men den blev lite färglös. Så vi ändrade oss. Vi kom att tänka på Venus flugfälla och den har både form och färg”, säger Herman Rydholm, en av de lyckliga i vinnartrion.

Fler priser:

Utöver PIDA Gold Award delades tre andra priser ut – för Innovation, User Friendliness och Sustainability. De vinnande bidragen utsågs av en jury av etablerade branschspecialister, som alla var djupt imponerade av den genomgående höga kvaliteten och därför fann det riktig utmanande att enas om vinnarna.

Priset för Highest Level of Innovation gick till ”Armardillo” – en armadillo-inspirerad solskyddsförpackning, designad av Moa Nilsson, Kristin Tebelius och Jenny Malmefeldt från Brobygrafiska. Juryn uppskattade den “imponerande tolkningen av briefen. Detaljrikt utförande i högsta klass ger ett resultat som är iögonfallande vackert.

Anja Jarochenko och Linnea Byström från Linköpings universitet vann priset Highest Level of User Friendliness. Deras bidrag “Fýri” prisades av juryn för både mångsidighet och intuitiv design – ”ett koncept som passar många produkter.” Lösningen var en justerbar förpackning med tranbär- och lingonkex.

Priset Highest Level of Sustainability gick till “Bareo”, en förpackning för potatischips som håller smaken länge. Juryns motivering löd: ”Det här är en riktig problemlösare, och ett självskrivet alternativ till plast eller metall.” Designteamet från Mittuniversitetet bestod av Fady Tuma och Teo Simsson.

Liksom tidigare år avgörs PIODA i ett antal deltävlingar med deltagande av flera länder. I år är ledande universitet och högskolor för design i Belgien, Frankrike, Kina, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA och Österrike inbjudna till tävlingen. Vinnarna av Gold Award i de olika deltävlingarna tävlar sedan i en ”Grand Final”, som avgörs i samband med förpackningsmässan Luxe Pack i Monaco i oktober. (Läs mer HÄR!)

”Det är fantastiskt att få se så här genomtänkta och kreativa förpackningslösningar. Här tävlar morgondagens designers som kommer att skapa morgondagens varumärken, och vi är väldigt stolta över att vara en del av deras resa”, säger Anders Gathu, Marketing Manager Cartonboard, BillerudKorsnäs.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front