PicknPack-metoden blandar olika förpackningsstorlekar

PUBLICERAD: 20 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Skiss över hur en PicknPack-linje kan vara uppbyggd och tänkt att fungera.|Skiss över komplett PicknPack-anläggning sedd från ovan.

Under tre år har Dansk Teknologisk Institut (DTI), Wageningen Universitet i Holland samt Marel (robotar)och Lacquey (gripverktyg) jobbat med att utveckla en maskinlösning som man kallar PicknPack. Det är ett arbete som sker inom ramen för ett EU-projekt med benämningen FP7. Avsikten med projektet är att utveckla en linje, som packar olika typer av livsmedel automatiskt i förpackningar med olika former. Man testar till exempel att blanda packning av tomater med färdigmat och vindruvor…

Tekniken bygger inte oväntat på robotar. Man jobbar med utveckling av robotar, som plockar produkter ur lådor med hjälp av tredimensionell information från kameror, vilka känner till uppsättningen av gripverktyg och som därmed kan hantera olika livsmedel utan att skada dem. Livsmedlen kollas förutom med 3D teknik även med röntgen, spektralkameror och mikrovågssensorer för att säkerställa kvaliteten och placering.

De olika livsmedlen läggs i plasttråg speciellt anpassade för dem. Trågen förses med en toppförslutning, som kan tryckas med en inline printer och som sedan förseglas med hjälp av laser. Samma laser separerar sedan trågen från varandra. Förpackningarna kommer i en bana, där varje förpackning kan ha olika form. En robot kan sedan stapla trågen i lådor. 

Trågen tillverkas i anslutning till packningen via ny teknik, där man använder specielle formklotsar, som bygger själva vakuumformen med något som närmast kan liknas vid Lego-teknik. Från det att man vet att man behöver en speciell trågform ska det bara ta tio minuter innan den finns. Dessutom blir det möjligt att tillverka flera olika förpackningar i samma produktionsförlopp samtidigt. 

Enligt uppgifter på projektets egen hemsida, är man nu i princip klar för en första offentlig demonstration. Mars eller april nämns som troliga månader.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432