Peterson Packaging har gått från fossil olja till träpellets

PUBLICERAD: 13 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Anders Tålsgård

Förpackningsleverantören Peterson Packaging AB i Norrköping har investerat i en ny energianläggning, som innebär att man går från fossil olja till träpellets. Den nya moderna pelletsanläggningen, som stod färdig den 1 juli i år, har levererats och installerats av Pemco Energi.

”Detta har varit ett stort och betydelsefullt projekt för oss på Peterson Packaging. Det är viktigt att vi har en tillförlitlig energiförsörjning och det ser vi att Pemco Energi står för. Dessutom har vi stort fokus på att agera miljöriktigt, vilket denna satsning är ett tydligt bevis på”, säger Robert Stade, fabrikschef i Norrköping

I produktionen av wellpapp och förpackningar används ånga och tidigare har denna ånga producerats med hjälp av en oljepanna, med en förbrukning på cirka 800 m3 olja varje år. Peterson Packaging hade under en tid tittat på alternativ till oljepannan, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. När Pemco Energi presenterade sitt koncept med att stå för allt från byggnation till drift av en helt ny pelletspanna för fabriken i Norrköping tog Peterson Packaging beslutet att välja Pemco som energileverantör.

”En viktig del i möjliggörandet av projektet har varit att vi fått klimatstöd från Naturvårdverket. Stödet ges till de åtgärder, som ger störst varaktig minskning av växthusgaser per investerad krona. När det gäller anläggningen i Norrköping kommer vi att reducera nästan 2.000 ton koldioxid per år genom att elda med träpellets i stället för fossil olja”, säger Anders Tålsgård, projektledare på Pemco Energi.

Pemco har installerat en 2.5 MW pelletspanna som levererar 3,7 ton ånga per timme. I den förstudie som gjordes framkom det, att behovet av ånga variera över tid. Lösningen på detta blev en stor ångackumulator, som hanterar de toppar, som uppstår, utan att pannstorleken behövde dimensioneras upp, vilket leder till en bättre totalverkningsgrad.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x