Peterson bygger avancerad wellpappfabrik i Halden

PUBLICERAD: 12 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Visualisering av Petersons nya ultramoderna wellpappfabrik i Halden.|”Vi ser fram emot att ta vår nya anläggning i bruk”, säger Dan Johannessen, VD på Peterson.

Nordiska förpackningsföretaget Peterson, som har sina svenska anläggningar i Norrköping och Bäckefors, har fattat beslut att bygga en helt ny och avancerad wellpappfabrik i norska Halden. Fabriken är ett s.k. greenfield-projekt och blir den modernaste wellpappfabriken i norra Europa.

Anläggningen planeras att vara färdigställd under 2019 och kommer då att omfatta produktionsanläggning, lager och distributionscentral. Petersons nuvarande verksamhet i Sarpsborg integreras i den nya anläggningen i grannkommunen Halden.

För Peterson blir den nya anläggningen ett flaggskepp med fullt ut digitaliserade och integrerade lösningar, som säkrar effektivitet, leveranssäkerhet och inte minst kortare leveranstider for kunderna. Satsningen är ett led att i att tidigt anamma Industri 4.0-industriella revolutionen, där Internet smälter samman med verksamhetens produktion och produkter. Det innebär en flexibilitet som gör att produkterna i högre utsträckning anpassas till de enskilda kundernas behov. Hela fabriken kan styras från en digital plattform.

I projekteringen av den nya anläggningen startar Peterson från grunden, med en total förnyelse av all produktionsutrustning. Färdiga produkter lagras i och distribueras från ett nytt datastyrt höglager. Detta ger Peterson betydande konkurrensfördelar genom ökad pålitlighet och bättre leveranstider. Samtidigt får produktionskapaciteten ett markant lyft.

”Vi är glada att den nya anläggningen läggs i Halden. Den toppmoderna anläggningen skapar konkurrensfördelar genom högre kvalitet och ännu bättre service. Nu ser vi fram emot att ta vår nya anläggning i bruk”, säger Dan Johannessen, VD på Peterson.

Den nya fabriken i Halden är ett resultat av Petersons investeringsprogram för hela Norden, och presenterades för två år sedan i samband med att VPK Packaging Group och Klingele förvärvade Peterson. Investeringsprogrammet är en del av ägarnas långsiktiga vision och strategi.

Peterson har över 600 anställda i Skandinavien och omsätter ca 160 miljoner euro (ca 1,63 miljarder kronor). Bolaget har produktionsanläggningar i Sarpsborg samt i Sykkylven i Norge, i Norrköping samt Bäckefors i Sverige och i Randers i Danmark. Petersons produkter inkluderar förpackningar i wellpapp, displaylösningar samt förpackningsmaskiner. Prioriterade marknader är förbrukningsvaror, mat och dryckesvaror, industri och e-handel.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker