PET-flaskor omvandlas till arbetskläder åt Coca-Cola!

PUBLICERAD: 16 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

T-shirts samt pikéer

Gamla återvunna Coca-Cola PET-flaskor blandas med ekologiskt bomullsspill och förvandlas till hållbara arbetskläder åt Coca-Cola Sveriges kunder!
Det är det svenska textilföretaget Another Textile Company (ATC), som har utvecklat en metod för att producera kläder på ett hållbart sätt. Plaggen tillverkas av återvunna PET-flaskor och ekologiskt, Fair-Trade-certifierat bomullsspill. Under 2015 levereras cirka 40.000 sådana plagg till Coca-Cola Enterprises Sveriges kunder inom restauranger och caféer.

Idén till en 100 procent hållbar klädkollektion kom till för två år sedan genom Coca-Cola Enterprises Sveriges partnerskap med Adare International och ATC. Textilföretaget fick i uppdrag att ta fram en linje med 100 procent hållbara arbetskläder till restaurang- och cafékunder till Coca-Cola Enterprises Sverige. Resultatet blev i ett första skede ett sortiment med arbetskläder bestående av T-shirts, pikéer, sweatshirts, förkläden och accessoarer för Coca-Cola Sveriges restaurang- och cafékunder runt om i Sverige.

Tillverkningsmetoden innebär att man först maler ner PET-flaskor och processar dem till fiber, därefter blandas 60 procent av polyesterfibern med 40 procent återvunnen ekologiskt Fairtrade bomullsfiber från spinningen. Slutresultatet blir ett plagg som är 100 procent återvunnet och hållbart producerat. Kläderna tillverkas i Indien och fraktas sedan sjövägen till Sverige. Frakterna klimatkompenseras genom plantering av skog i tillverkningslandet Indien.

”Att få möjlighet att genomföra detta tillsammans med Coca-Cola Enterprises Sverige och Adare International är en ynnest. Det här är dock bara början, endast fantasin sätter gränserna för vad vi kan göra, och med hjälp av Coca-Cola kan vi nu nå ut ännu bredare”, säger Fredrik Strand, VD för Another Textile Company.

De annorlunda arbetskläderna är ansvarsfullt producerade med hänsyn till både människor och miljö. En studie visar att vattenförbrukningen minskar med hela 99,9 procent jämfört med konventionell textiltillverkning, samt att koldioxidutsläppen minskar med 79 procent och energiåtgången med 47 procent.  

”Coca-Cola Enterprises Sverige brinner för hållbarhet och söker ständigt efter nya möjligheter att påverka miljön positivt. Detta ett unikt tillfälle för oss att arbeta med cirkulär ekonomi. Vi kan spara på vatten, energi och koldioxidutsläpp, vilket är fantastiskt. ATC har dessutom visat att det går att bidra till ett hållbart samhälle utan att produkterna blir dyrare. Snarare tvärtom”, säger Rönnaug Vinje, hållbarhetschef på Coca-Cola Enterprises Sverige.

Förutom de miljömässiga vinsterna omfattas projektet även av så kallade Living Wages, ett program som innebär att det betalas ut en summa utöver ordinarie pris per plagg, som oavkortat går till arbetarnas löner. Summan kompenserar skillnaden mellan den lagstadgade minimilönen i landet och en verklig levnadslön. Med hjälp av Living Wages ska en textilarbetare kunna försörja två vuxna och två barn med mat, bostad, kläder, skola, sjukvård och försäkring, något som enbart minimilönen inte räcker till.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx