PET-flaskor från Indonesien blir storsäckar hos svenska Boxon

PUBLICERAD: 25 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Boxon lanserar storsäckar som tillverkas av insamlade PET-flaskor i Indonesien. (Bild Boxon)|Plastnedskräpning är ett stort problem i Indonesien och andra asiatiska länder. PET-flaskor från soptippar och andra platser kan nu samlas in och omvandlas till storsäckar åt svenska Boxon AB (Bild Pinterest).

Helsingborgsbaserade förpackningsbolaget Boxon AB har lanserat en serie storsäckar, tillverkade i återvunnen PET, som kommer från insamlade dryckesflaskor i Indonesien!
”Med storsäckar från återvunna PET-flaskor tar vi nästa steg i vårt arbete att skapa intelligenta och hållbara förpackningslösningar, även med avseende på miljöaspekter”, skriver Boxon.

Plastnedskräpning är ett stort problem i Indonesien och andra asiatiska länder. PET-flaskor från soptippar och andra platser kan nu samlas in och omvandlas till storsäckar åt svenska Boxon AB (Bild Pinterest).

Flaskorna samlas in på soptippar och av privatpersoner, som lämnar dem på särskilda insamlingsplatser runt om i Indonesien. En väsentlig del av de insamlade PET-flaskorna kommer dessutom från stränder och kustområden i Indonesien, vilket minskar det marina plastavfallet. De insamlade PET-flaskorna transporteras slutligen till en återvinnings- och konverteringsanläggning, där de sorteras och rengöres innan de bearbetas och omvandlas till storsäckar.

Materialet i Boxons R-PET Big Bags är kraftig PET-väv och det behövs 50 återvunna PET-flaskor för att tillverka en storsäck, som väger två kilo. 96 procent av materialet i en sådan säck består av återvunnen PET, resterande fyra procent är olika tillsatser, som behövs för att få en fungerande storsäck.

Storsäckarna, som är de första i sitt slag i Europa, har samma egenskaper och uppfyller samma kvalitetskrav som storsäckar tillverkade av polypropen. Materialet i uttjänta R-PET Big Bags kan dessutom återvinnas på nytt.

Förutom de uppfyllda kvalitetskraven är det många övriga positiva fördelar med storsäckar av återvunna PET-flaskor, menar Boxon. Systemet förebygger plastföroreningar i havet, ger en effektiv återanvändning av PET-flaskor, kräver mindre resursinmatning och ger upp till 25 procent mindre koldioxidutsläpp.

Boxon skriver att PET kan återvinnas och bearbetas flera gånger utan förlust av egenskaper, vilket gör det till en mycket cirkulär plast, om den återvinns korrekt.

N.B.: Sedan tidigare har Boxon ett annat miljöprojekt kopplat till sina storsäckar, där kunderna genom att erlägga en liten tilläggsavgift kan stödja ett stort solcellsprojekt i Tanzania. Läs HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium