Perstorp levererar klimatsmarta plastlådor till Kjell & Company

PUBLICERAD: 16 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Kjell & Company blir första kund att använda sig av PPS klimatsmarta lagerlådor av återvunnen plast, tillverkade enligt Axjos Greenology-koncept. (Bild PPS)|”Lagerlådor i Greenology-materialet var ett självklart val”, säger Hadeer Iskander, projektledare på Kjell & Company. (Bild PPS)

Perstorp Plastic Systems AB (PPS), som sedan våren 2021 tillhör Axjo Group i Gislaved, levererar nu klimatsmarta lådor av återvunnen plast till teknikföretaget Kjell & Company.

PPS har levererat plastlådor till Kjell & Companys butikslager sedan 2015. I och med att PPS integrerades i plastkoncernen Axjo Group blev man också en del av Axjos hållbarhetskoncept Greenology, vilket resulterat i att man nu kan producera klimatsmarta lådor i linje med Kjell & Companys hållbarhetstänk.

PPS skriver i ett pressmeddelande att man har lång erfarenhet av plastbaserade produkter för materialhantering. I samband med PPS integrering i Axjo möjliggjordes en hållbar produktutveckling genom Greenology Concept med ett lägre koldioxidavtryck och PPS kan nu erbjuda ett produktsortiment tillverkat av återvunna material men med samma höga kvalitet.

”Det var först när PPS blev en del av Axjo som möjligheten att framställa lådor genom Greenology Concept blev genomförbar och Kjell & Company är nu först ut med att välja en låda från Greenology-sortimentet”, förklarar Mats Rabe, CSO på PPS.

Greenology-konceptet handlar om att bidra till ett minskat koldioxidavtryck genom att förändra och påverka logistikkedjan och gå från en linjär process till ett slutet system och samtidigt underlätta för kunderna genom att vara en del av deras cirkulära process. Genom att dra nytta av plastmaterial, som har förbrukat sin livscykel, kan man skapa nya miljömässigt fördelaktiga material med förbättrade egenskaper.

PPS skriver att Greenology-compound är framtidens material och dess egenskaper genererar stora möjligheter för en hållbar process. Greenology-compound består av 100 procent återvunnet material och framställs av råvaror från konsument- (Post Consumer Recycling, PCR) och industriprodukter (Post Industrial Recycling, PIR). Det återvunna materialet blandas enligt egenutvecklade formler mot bakgrund av produkternas egenskaper och användningsområden. Det innebär att produkterna kan användas om och om igen i ett cirkulärt system, som bidrar till smart konsumtion och en hållbar framtid.

”Lagerlådor i Greenology-materialet var ett självklart val”, säger Hadeer Iskander, projektledare på Kjell & Company. (Bild PPS)

”Med ett långsiktigt arbete och med hållbarhet som främsta fokus har vi utvecklat våra Greenology-compound för att vara med och skapa förutsättningarna för våra kunder att minska sin klimatpåverkan”, säger Meliha Suhonjic, Sustainability Devoloper på Axjo.

På Kjell & Company har man alltid legat i framkant när det gäller hållbarhet. Genom komprimerade volymer på förpackningar, kompakta butiker och stor vikt vid energibesparing ser bolaget små delar som skapar helheten. Man menar att all utveckling börjar i de små stegen. Kan man påverka tillverkning och förpackningar, sätta press på leverantörer att agera hållbart och i slutändan få med konsumenterna till att hjälpa bolaget att fortsätta göra hållbara val har man kommit en bit på vägen.

”Hållbarhet är givet i vårt bolag och därför var det självklart att välja lagerlådor i Greenology-materialet”, säger Hadeer Iskander, projektledare på Kjell & Company.

—————————————————-
Efter Axjos förvärv är Perstorp Plastic Systems AB ett dotterbolag inom Axjo Group, men med bibehållet namn. Verksamheten är flyttad till Axjos anläggningar i Gislaved, medan PPS säljkontor finns i Malmö.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx