Pappersbaserat pallsvep kan ersätta flerskiktsfilm i plast

PUBLICERAD: 22 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Mondis pappersmaterial Advantage StretchWrap kan ersätta konventionella flerskiktsfilmer i plast vid pallsvep. (Bild Mondi)|Mondis partner ACMI har utvecklat svepsystemet Rocket E-500 för effektiv pallsvepning med Advantage StretchWrap. (Bild Mondi)|”Efter två års forskning och utveckling kan vi med stolthet presentera Advantage StretchWrap”, säger Paulus Goess, Mondi. (Bild Mondi)

Globala förpackningskoncernen Mondi har utvecklat Advantage StretchWrap – ett pappersbaserat material för pallsvep, som kan ersätta dagens konventionella flerskikts sträckfilmer i plast.

Mondi skriver att man har utvecklat det nya mångsidiga pallsvepssystemet tillsammans med den italienska maskintillverkaren ACMI. Med sitt nya Advantage StretchWrap är Mondi först på marknaden med ett pappersbaserat alternativ för pallsvep vid transport.

Advantage StretchWrap, som är under patentansökan, är en helt ny kvalitet av lättviktspapper, som Mondi tillverkar särskilt för pallsvep. Pappret har hög töjbarhet och hög draghållfasthet, det är perforationståligt och ger ett robust skydd för varor under transport.

ACMI har utvecklat svepsystemet Rocket E-500 för effektiv pallsvepning med Advantage StretchWrap. (Bild Mondi)

Med Advantage StretchWrap kan pallar svepas på ett helt nytt sätt, som minskar leveranskedjans beroende av plast och ger de förutsättningarna som krävs för att gå över till ett helt förnybart och återvinningsbart material.

Mondi skriver att dagens industristandard för pallsvep är ett flerskiktat sträckfilmsmaterial i plast med låg materialåtervinning, men med Advantage StretchWrap i kombination med ACMI:s svepsystem Rocket E-500 går det att övergå till en helt återvinningsbar lösning för pallsvep.

”Efter två års forskning och utveckling kan vi med stolthet presentera Advantage StretchWrap”, säger Paulus Goess, Mondi. (Bild Mondi)

”Den nya papperslösningen bygger på Mondis samlade erfarenhet av högtöjbart papper. Mondi har tillverkat starkt, töjbart papper för svepning av fjädermadrasser i över 20 år. Genom att fortsätta utveckla papprets parametrar med avseende på styrka, töjbarhet och låg vikt kunde vi börja fundera på nya användningsområden. Efter två års forskning och utveckling kan vi med stolthet presentera Advantage StretchWrap, vår innovativa pappersbaserade lösning för pallsvep. Det är ett utmärkt exempel på hur vi skapar förpackningar och papper där hållbarhet är en integrerad del av designen och använder papper överallt där det är möjligt”, säger Paulus Goess, Sales Director Specialty Kraft Paper, Mondi.

För att säkerställa det nya pappersmaterialets lämplighet som pallsvep, har Mondi genomfört olika tester. Bland annat har man utfört så kallade ”accelerationstester” som simulerar transport med ESTL-utrustning (utförda enligt EUMOS 40509) samt tester under verkliga förhållanden. Alla tester bekräftar att pallar svepta med Advantage StretchWrap är säkra.

”Samarbetet med Mondi om den här nya lösningen är ett spännande steg mot att använda återvinningsbart papper för pallsvep. Partnerskapet visar hur innovationer inom papper och maskinteknik kan utvecklas parallellt och öka utbudet av lösningar för företag, som söker mer hållbara alternativ”, säger Luigi Brugnoli, Global Sales Director, ACMI.

Mondi skriver att Advantage StretchWrap tillverkas av ansvarsfullt valda förnybara råmaterial från Skandinavien. De höga återvinningsfrekvenserna i Europa för fiberbaserade förpackningar och tillgången till returpappersflöden är en garanti för att Advantage StretchWrap-pappret kan återvinnas efter sin livscykel och ingå i en cirkulär ekonomi.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx