Pappersbaserat alternativ till krympplast för multipacks

PUBLICERAD: 13 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersbaserade multipackslösningen Hug&Hold från Mondi ersätter konventionella multipacks i krympplast. (Bild Mondi)|Silvia Hanzelova, försäljningsdirektör Specialty Kraft Paper på Mondi. (Bild fr LinkedIn)

Globala förpacknings- och papperskoncernen Mondi har utvecklat Hug&Hold, som är ett pappersbaserat alternativ till konventionella krymplastlösningar för multipacks med dryckesflaskor i PET.

Mondi skriver att Hug&Hold är en 100 procent återvinningsbar lösning som består av två delar: en sammanhållande ”sleeve” i kraftpapper i multipackens nederkant och en likaledes sammanhållande wellpappkonstruktion med bärhandtag i multipackens topp.

Den nedre sleeven är tillverkad av Mondis kraftpapper Advantage SpringPack Plus som har hög draghållfasthet och därför tål att spännas tillräckligt för att hålla ihop och stabilisera flaskorna under transport. Wellpappkonstruktionen i toppen har utstansade hål för flaskhalsarna och kan som tillval förses med ett integrerat bärhandtag. Konstruktionen är utformad så att det är enkelt att lossa och plocka ut enstaka flaskor ur multipacken.

Silvia Hanzelova, försäljningsdirektör Specialty Kraft Paper på Mondi. (Bild fr LinkedIn)

Den innovativa lösningen är framtagen av Mondis specialistteam och den har validerats för automatiserade packningsprocesser. Vid utvecklingen arbetade Mondis team tillsammans med företaget Krones, som är specialiserade på förpackningsmaskiner, bland annat för drycker, och Hug&Hold-lösningen utformades för multipacks som skapas i en helautomatiserad process med Krones senaste maskiner.

”Med hjälp av Mondis team av kraftpappers- och wellpappspecialister kunde vi utveckla en helt pappersbaserad lösning med minimal materialanvändning. Och efter grundliga tester med Krones och ett globalt dryckesmärke har Hug&Hold bekräftats vad gäller körbarhet och lönsamhet”, säger Silvia Hanzelova, försäljningsdirektör Specialty Kraft Paper på Mondi.

Mondis Hug&Hold kan användas till multipacks om fyra eller sex PET-flaskor i volymer från 0,5 till 1,5 liter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}