Papper/plast kompositer ger mer avfall och mindre återvinning

PUBLICERAD: 30 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersförpackningar i kombination med plast är inte optimalt enligt en studie i Tyskland.

Plast eller papper eller kanske en kombination? Det senare blir allt vanligare i takt med att många varumärkesägare försöker plastbanta och ge konsumenterna vad de efterfrågar. En studie gjord i Tyskland sätter frågetecken kring miljönyttan med plast/papper kombinationer.

Studien är genomförd av Society for Packaging Market Research (GVM) på uppdrag av IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen i Tyskland kan sammanfattas i tre huvudresultat under rubriken: Papperskompositer skadar cirkulär ekonomi.

Studien analyserar följande frågor: I vilken takt förväntas utbytet av plast till papperskompositer gå fram till år 2025? I vilka marknadssegment sker det? Och vilka effekter har det på materialförbrukningen och förpackningens återvinningsbarhet?

Punkt nummer 1: Papperskompositer orsakar mer förpackningsavfall

Trenden att ersätta rena plastförpackningar med plast/papper alternativ väntas fortsätta. I studien har man sett fram till år 2025. Den avgörande faktorn är att det är något som konsumenterna vill ha i tider då alla verkar plastbanta. Papperskompositer kräver i genomsnitt fyrtio procent mer material för att packa samma mängd produkter. Det förväntas att papperskompositer kommer att generera totalt tjugofem tusen ton mer avfall till 2025.

Punkt nummer 2: Papperskompositer orsakar problem vid återvinning

Som regel är endast fiberinnehållet i kompositförpackningen återvinningsbar. Vanligtvis är den över sjuttio procent. Det enda alternativet som återstår för återstående plastfilm är energiåtervinning. Dessutom konstaterar GVM att den faktiska återvinningen av fiberinnehållet för närvarande ligger efter den teoretiska återvinningsbarheten och den ökande andelen kompositer orsakar alltmer problem vid återvinning av papper. Det är därför särskilt beklagligt när lätt återvinningsbar plastförpackning byts ut, vilket oftast är fallet konstaterar man.

Punkt nummer 3: Papperskompositer ersätter också plastförpackningar som inte kan återvinnas eller endast kan återvinnas i begränsad utsträckning

I vissa fall ersätter även papperskompositer plastförpackningar som, som det ser ut idag, inte kan återvinnas eller endast kan återvinnas i begränsad utsträckning. På grund av de investeringar som för närvarande sker i cirkulär ekonomi antar GVM dock att återvinningsmöjligheterna för plastförpackningar kommer att fortsätta att förbättras avsevärt fram till 2025. Här konkurrerar ersättningen via papperskompositer med optimering av återvinningsbarhet på marknaden för plastförpackningar.

Hållbarhetsstrategier är beroende av återvinningsbara plastförpackningar och användning av återvunnet material.

”Som så ofta är det värt att ta en andra titt, även bakom rubriker och reklammeddelanden som verkar gröna”, säger Dr. Isabell Schmidt, IK-chef och expert för återvinning.

”Att byta ut plastförpackningar med papperskompositer är ”greenwash”. Om plastmaterialets speciella egenskaper är viktiga för förpackningen bör pappersfibrer helt undvikas och helt återvinningsbara plastförpackningar bör användas. ”

Intervjuerna från GVM visar att många distributörer också vill följa denna väg. Många marknadsaktörer uttrycker starka tvivel om de ekologiska fördelarna med papperskompositer och vill öka användningen av plaståtervinning för att uppnå hållbarhet. De allra flesta av de tillfrågade vill inte ersätta plastförpackningar med papperskompositer.

Här är några exempel hämtade ur studien:

Jämförelse mellan en mugg av polypropen (0,5 liter) och en av papper med liner av plast i samma storlek. Vikten på PP-muggen är 9,7 gram, på pappersmuggen 11,7 gram. Muggen är 100 procent PP och kan återvinnas helt. Pappersmuggen kan återvinnas till 95 procent.

Tråg på en liter för snabbmat helt av PP jämfört med ett fibertråg på 1,4 liter med plastlock (bestruken kartong med PET-lock). Plasttråget kan återvinnas fullt ut. Fiber/plast till 54 procent.

Papperskompositer inkluderar alla plastbelagda pappersförpackningar med eller utan aluminium, även om pappersinnehållet är över nittiofem procent Utbytet av plastförpackningar mot rena pappersförpackning och andra material samt trenden mot oförpackade varor var inte med i studien. Återvinningsbarheten mäts enligt minimistandarden i Central Packaging Register.

Reds anm: Notera att det här är en studie beställd av plastindustrin. Det finns säkert synpunkter på den från till exempel pappers- och kartongindustrin. Vi tar gärna emot och publicerar dem.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx