
UPM Specialty Papers och Orkla Suomi testar ett nytt pappersomslag för Panda Milk choklad. Under en sexmånaders pilotperiod ersätter de nya omslagen traditionellt använda omslag av PP. På grund av sin höga fetthalt kan choklad vara en utmaning att packa i papper.
– Ett bra exempel på vårt pågående arbete med att ersätta fossilbaserade material med förnybara alternativ är den nya pappersbaserade chokladtablettförpackningen, utvecklad i samarbete med UPM och tryckeriet Walki Westpak. Vi kommer att testa denna pappersbaserade förpackning med Panda Milk Chocolate våren 2025 för att samla insikter och erfarenheter från den nya lösningen, säger Arja Laitinen, förpackningsutvecklare på Orkla Snacks.
Omslaget är baserad på UPM AsendoTM Pro 75 g/m2 barriärpapper, som har lämpliga fettspärregenskaper. En kallförseglingslack, som har applicerats på förseglingsområden, gör att den pappersbaserade förpackningen kan förseglas på Orklas befintliga flowpackmaskiner som normalt används för att packa produkter i plast. UPM Asendo Pro är certifierad för livsmedelssäkerhet (BfR, FDA), och den nya förpackningslösningen har genomgått omfattande tester, inklusive hållbarhetstest.
Traditionellt har plast eller ett pappers-plastlaminat använts i förpackningar för att garantera hållbarhet, säkerställa livsmedelsskydd och för att förhindra att fett tränger in i förpackningsmaterialet. Tack vare det inbyggda barriärskyddet från UPM Asendo Pro förpackningspapper krävs inget extra plastskikt.