Paper Province i samarbete med den norska oljeindustrin

PUBLICERAD: 30 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi behöver skynda på omställningen till ett biobaserat samhälle”

Klusterorganisationen Paper Province ingår i det svensk-norska projektet ”The Bioeconomy region”, som ska främja bytet från oljeråvara i dagens produkter till biobaserad råvara.
Mötet mellan norsk oljeindustri och svensk skogsindustri är en stark motor i projektet. Målet är att etablera ledande affärsverksamheter inom det växande området runt industriellt tillämpad bioekonomi i gränslandet mellan skogs- och petroindustri.

”Paper Province ska vara en globalt ledande aktör inom skogsbaserad bioekonomi och det här är ett naturligt steg för oss att ta”, säger Maria Hollander, VD i Paper Province.

En stor del av utvecklingen till ett bioekonomiskt samhälle är starkt länkad till bytet från oljeråvara till biobaserad råvara. Genom samarbetet med Norge hoppas Maria Hollander att blandningen av erfarenheter och kunskap ska väcka nya idéer. Ytterst handlar det om att underlätta omställningen till ett fossilfritt samhälle genom att stimulera etableringen av helt nya typer av företag.

”Vi behöver skynda på omställningen till ett biobaserat samhälle. Nu kopplar vi ihop människor från norsk oljeindustri med svenskar, som kan skogsindustrin och jag är säker på att vi kommer att hitta helt nya produktområden och affärsmöjligheter”, säger Maria Hollander.

Paper Province räknar med att anställa en person på halvtid, som ska arbeta för att snabbt få i gång samarbetet med norska oljeindustrin.

”The Bioeconomy Region” är ett Interreg-projekt mellan Sverige och Norge och det finansieras delvis med EU-medel. Projektägare är Region Värmland och projektet drivs gemensamt av Region Värmland, Region Dalarna, Akershus fylkeskommune, Hedmarks fylkeskommune, Opplands fylkeskommune och Øsfold fylkeskommune tillsammans med Säffle kommun och klusterorganisationen Paper Province.
Projektet har en totalbudget på 3,8 miljoner euro. Svensk budget är 2,5 miljoner euro, varav Interregmedel utgör 1,25 miljoner euro, det vill säga 11,8 miljoner svenska kronor.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432