Nu närmar sig sportlovsveckorna och därmed högsäsongen i den svenska fjällvärlden. Pantamera/Returpack samarbetar aktivt med ett stort antal skidanläggningar för att göra det enkelt att panta och ta ett miljöansvar även på semestern. Under förra säsongen samlades drygt 730 000 förpackningar in genom samarbetet – en ökning med över 200 000 jämfört med året innan.

Varje år turistar cirka 2,3 miljoner svenskar i fjällen. Samtidigt konsumerar de en hel del dryck på burk och flaska. För femte året i rad samarbetar Pantamera med skid- och stuganläggningar för att så många burkar och flaskor som möjligt ska återvinnas.

Många av anläggningarna vi samarbetar med har ett uttalat hållbarhetsarbete och vill både göra en insats för miljön och ta ansvar för att pantpengarna går till någon form av välgörenhet.

Skistar, som äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen, har under flera år samarbetat med Pantamera.

– För oss som har verksamhet i fjällvärlden är det extra angeläget att värna om den, säger Linda Morell, Reklam- PR Chef SkiStar. Genom samarbetet med Returpack underlättar vi för gästerna att göra en miljöinsats och samtidigt möjliggöra att fler 10 åringar i Sverige får uppleva snöglädje, fortsätter Linda. Alla våra pantpengar skänks till skidförbundets projekt ”Alla på snö”. Alla på snö är en dag som är till för alla Sveriges fjärdeklassare där de tillsammans får testa att glida på snö och skapa snöglädje, avslutar Linda.

Sedan Pantamera lanserade konceptet med insamling av pant på skidanläggningar har fler och fler anläggningar valt att ansluta sig. Insamlingen sker genom allt från enklare plastkärl till mer avancerade insamlingsbehållare och informationsmaterial.

– Vårt koncept fungerar lika bra för skidanläggningar som för samfällighetsföreningar. Exempelvis samarbetar vi idag med Idre Fjäll, Branäs, Kläppen, Vallåsen, Kittelfjäll och Skistars samtliga anläggningar. Den här säsongen har vi även inlett samarbete med Kungsberget, Tänndalen och Funäsdalen. Allt för att det ska vara lika enkelt att panta på fjällsemestern som hemma, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Under förra säsongen samlade skidanläggningarna in över 730 000 förpackningar. Förhoppningen inför årets säsong är att den siffran stiger till runt en miljon.

– Våra siffror visar att konceptet fungerar och att insamlingen ökar år från år. Gästerna har lärt sig att det ska vara enkelt att återvinna panten när man städat ur stugan. Nämnas kan Stöten, som under det första året samlade in drygt 7 000 förpackningar, för att två år senare vara uppe i närmare 37 000 förpackningar.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Företaget arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Varje år tar anläggningen  emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna.

Returpack - fjällen
Carita Classon vid ett Pantamera pantkärl i fjällen.
Foto: Creative Commons