Pandemin bromsar skatten på engångsförpackningar i plast

PUBLICERAD: 26 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Under pandemin är det inte lämpligt att gå fram med den föreslagna skattent”, säger miljöminister Isabella Lövin. (Bild Miljöpartiet)

Regeringens planer på skatt på engångsförpackningar i plast kommer troligen att skjutas upp.
”Under den rådande pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) enligt TT/Omni.

Skatten, som föreslogs i utredningen ”Skatt på engångsartiklar” (Läs HÄR), avser i första hand engångsförpackningar som plastmuggar och ”livsmedelsbehållare” inom snabbmats- och take away-sektorn.

Många remissinstanser har dock reagerat negativt på utredningens förslag.

Organisationen Svenskt Näringsliv tycker exempelvis att under den pågående pandemin är engångsprodukter i plast viktigare än tidigare, eftersom de gör det möjligt för allmänheten att hämta färdig mat istället för att vistas i restauranger och andra näringsställen. Genom take away minskas risken för smittspridning.

Svenskt Näringsliv menar också att många företag, som idag kämpar för att överleva på grund av pandemi-restriktioner, etc., skulle påverkas negativt av skatten.

Sveriges bagare och konditorier skriver i sitt remissyttrande deras medlemmar inte kan återhämta under det här året, även om pandemin snart skulle vara under kontroll.
”Att införa en extra skatt på en bransch som redan blöder är orimligt”, skriver organisationen i sitt remissyttrande.

Utredningen blev klar i augusti i fjol och enligt den borde skatten införas i november i år. Införandet av en skatt på engångsartiklar i plast under löpande mandatperiod finns dessutom i januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Men nu öppnar alltså miljöminister Isabella Lövin för att skatten kan skjutas upp.

”Under Covid 19-pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt på engångsartiklar för take away-restauranger och liknande, eftersom vi nu är i en kris, där vi måste se till att de här verksamheterna kan fortsätta utan ytterligare pålagor, säger hon till TT.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx