Palletteringssystem hos norska Tine installerades på rekordtid

PUBLICERAD: 6 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

InterSystems VD Erik Johnsson, t. h, och Jan Haugen, företagets representant i Norge, berättar om de hektiska dagarna, då man på rekordtid installerade ny palletteringsutrustning vid norska Tines mejeri i Brumunddal. (Bild Bo Wallteg)|Sex pallastare från svenska InterSystem installerades istället för de tre föråldrade robotarna. (Bild InterSystem)|Beställningen innebar även installation av nya nya pall- och produktbanor. (Bild InterSystem)

När svenska InterSystem från Ängelholm skulle installera en ny stor palletteringsanläggning hos norska Tines mejeri i Brumunddal gick det undan och allt klarades av under ett hektiskt veckoslut.

Den tidigare palletteringsanläggningen i mejeriet bestod av tre robotar, som hanterade två palletteringslinjer vardera. Tine bestämde att man skulle ersätta de något föråldrade robotarna med nya pallastare för de sex produktionslinjerna och uppdraget gick till InterSystem, som tidigare levererat anläggningar till Tine i Norge.

Sex pallastare från svenska InterSystem installerades istället för de tre föråldrade robotarna. (Bild InterSystem)

För att inte produktionen vid mejeriet skulle störas alltför mycket måste installationen ske på kortast möjliga tid, vilket krävde en mycket noggrann planering och ett nära samarbete mellan InterSystem och ansvariga vid Tine-mejeriet.

Packnews träffar InterSystems VD Erik Johnsson och företagets norske representant Jan Haugen i bolagets monter på Scanpack och de berättar om de hektiska dagarna, då installationen i Brumunddal genomfördes.

”Vi fick på oss från torsdag till söndag natt att genomföra installationen. Tidigt måndag morgon måste mejeriet starta igen. För att klara det hela fick vi jobba i två skift och även jobba på natten”, berättar Erik Johnsson.

Beställningen innebar även installation av nya nya pall- och produktbanor. (Bild InterSystem)

Planeringen gick ut på att de nya pallastarna skulle installeras i tre steg och på samma yta och i varje steg skulle en robot plockas bort och ersättas med ny palletteringsutrustning, som även omfattade nya pall- och produktbanor.

”Det hela var minst sagt intensivt, men allting gick bra och mycket berodde på att vi hade ett mycket bra samarbete med Tine och deras team av tekniker och annan personal, som fanns på plats under arbetet”, framhåller både Erik Johnsson och Jan Haugen.

Arbetet innebar bland annat att man, innan man kunde börja den egna installationen, måste reparera den åverkan, som uppstod i lokalen, när robotarna togs bort,

”Innan vi kunde ta in våra pallutrustningar måste vi exempelvis täta de hål i golvet, där robotutrustningen stått och lägga på nya epoxylager”, inflikar Jan Haugen.

Att man byter ut robotar mot mer mekaniska pallastare kan tyckas märkligt, när trenden annars är att produktion och materialhantering blir alltmer robotstyrd. Men Erik Johnsson på InterSystem tycker inte det är konstigt.

”Vi ser allt oftare att företag byter ut robotar mot pallastare eftersom det ger effektivare pallettering. Vi har fått ett bra uppsving av pallastare och det är en liten men klar trend”, säger Erik Johnsson till packnews.se.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}