Packnorth: Konica Minolta vill visa styrka inom förpackningar

PUBLICERAD: 26 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi vill visa att vi även är ett intressant företag för förpackningsindustrin”, säger Mikael Pettersson, produktchef Konica Minolta Industrial Printing Norden. (Bild: Arkiv)|Etikettpressen AccurioLabel 230 har fått ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar sedan den förra modellen. (Bild: Pressbild)

Japanska storkoncernen Konica Minolta är kanske inte ett företag som i första hand förknippas med förpackningsindustrin. Det vill företaget nu ändra på.
”Ett sätt är att synas i ett sammanhang som digitala mässan Packnorth”, säger Mikael Pettersson, produktchef inom affärsområdet Industrial Printing Norden.

”Många i förpacknings- och tryckeribranschen tror att vi i huvudsak är en försäljare av kopieringsmaskiner. Men vi har både maskiner och kunskap att räkna med, när det gäller förpackningar, och det vill vi visa”, säger Mikael Pettersson.

Under Packnorth-mässan kommer Konica Minolta att visa upp ett flertal maskiner, som kan vara intressanta för förpackningsindustrin. Först och främst arkmatade inkjet-pressen AccurioJet KM-1 i 50/70-format.

”Det är en intressant maskin, eftersom den har många förpackningsapplikationer. Den har UV-färger som kureras med LED-teknik och den kan göra 3.000 B2-tryck i timmen, berättar Mikael Pettersson.

Inkjet för växande e-handelsmarknad
På programmet står demonstrationer av fler inkjet-maskiner, närmare bestämt instegsmodellen PKG-675i. En digital förpackningsmaskin för wellpapp/kartong med vattenbaserat bläck, som klarar från 0,15 till 15,8 millimeters tjocklek. En kompakt maskin som är anpassad för korta serier.

”Den passar för förstansade kartonger, till exempel för att trycka på pizzakartonger. Det är en perfekt maskin för företag, som är verksamma inom den växande e-handeln, för att göra egna loggor på förpackningar bland annat.

Etikettpressen AccurioLabel 230 har fått ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar sedan den förra modellen. (Bild: Pressbild)

Etikettpress och efterbehandling
Vidare visas etikettpressen AccurioLabel 230, som har fått ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar sedan den senaste modellen. En rulle till rulle-skrivare för alla typer av etikettmedia, förutom värmekänsliga material. Maskinen stödjer mediebredder på 250 och 330 millimeter med en rulldiameter upp till 620 millimeter.

Besökarna på Packnorth kan även ta del av Konica Minoltas sortiment av efterbehandlingsmaskiner. Bland annat laserskäraren Motion Cutter från tyska The Media House, som finns i två storlekar, 20 eller 23 tum. Med denna är det möjligt att göra allt från toppstansade etiketter på ark till hyllvippor och förpackningar. När det gäller förädling visas även MGI JETvarnish 3D Web, som är rullmatad, samt arkmatade MGI JETvarnish 3D Evo. Båda lackerar och folierar partiellt.

Mikael Pettersson säger att Konica Minolta haft en strategi att slå sig in i förpackningsbranschen sedan KM1 lanserades 2016 och den efterföljande JETvarnish-serien.

”Vi börjar vinna marknadsandelar i USA och i mellersta och södra Europa, även om det går långsamt. Förhoppningen är att snabba på den utvecklingen, inte minst i Norden”, säger Mikael Pettersson.

Text: Anja Degerholm

Digitala förpackningsmässan Packnorth pågår 10 – 12 maj 2021.
Mässan är gratis, men kräver registrering, som kan göras HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx