Packnorth: Flexibla maskiner för hållbara förpackningar

PUBLICERAD: 22 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Paper X är en hybridmaskin med möjlighet att förpacka produkter i antingen papper eller film i en och samma maskin. (Bild Hugo Beck)

Förpackningsspecialisten Hugo Beck slår på stora trumman under digitala förpackningsmässan Packnorth. De visar upp sitt samlade utbud med skräddarsydda horisontella filmförpackningsmaskiner, flowpack- och pappersförpackningsmaskiner, automationslösningar och system för efterbearbetning av trycksaker.

”Högsta kvalitet när det gäller förpackningsutseende, maskintillgänglighet och effektivitet är det som utmärker oss som företag”, säger Timo Kollman, VD för moderbolaget i Tyskland.

Förpackningsmaskiner från Hugo Beck används globalt inom många olika sektorer för ett brett utbud av produkter, volymer och förpackningsstilar. De har ett nätverk av försäljningspartners, liksom Hugo Beck Nordic i Stockholm under ledning av VD Per Lagerblad, som kommer att ta rodret under Packnorth-mässan och stå för direktkommunikationen med mässbesökarna, varvat med flertalet produktpresentationer.

Timo Kollman säger att hög flexibilitet och modularitet är de viktigaste egenskaperna hos Hugo Becks maskiner för att uppfylla praktiskt taget alla krav inom sektorn för påse- och krympförpackningar för både primär- och sekundärförpackningar. Dessutom kan Hugo Beck hävda flera årtionden av utvecklingstradition när det gäller automation.

”Vi erbjuder stöd med vår expertis genom hela automationsprocessen, från projektplanering och tillverkning till integrering i komplexa förpackningslinjer”, säger han.

På Packnorth-mässan vill Hugo Beck förmedla att de under många år har utvecklat innovativ maskinteknik för att skapa så resurseffektiva och hållbara förpackningar som möjligt i film eller papper. De erbjuder lösningar för olika typer av polyolefin-, polypropen-, polyeten- och kompositfilmer, som finns på marknaden. Dessutom monomaterialfilmerna eller filmer tillverkade av upp till 100 procent återvunnet material och bioplaster. De har också maskiner för pappersbaserade förpackningar eller förpackningar med enbart bestrukna eller obestrukna papperskvaliteter.

”Vi tar hänsyn till att varje företag har sina egna unika krav för att förpacka sina varor. Vi måste därför se till att våra kunder kan välja det bästa materialet – oavsett om det är någon typ av film eller papper – utifrån deras specifika produkttillämpning och hållbarhetsmål. Det finns inte enbart en lösning. Att ge våra kunder valmöjligheter är nyckeln.”

Hållbara förpackningar står i fokus på mässan:
”I strävan att minimera användningen av plast kommer vi att belysa hur materialbesparingar på 15–70 procent kan kombineras effektivt med effektivitetsökningar i produktionen av flowpack, polypåsar och krympförpackningar”, säger Timo Kollman och lyfter fram förpackningsmaskinen Paper X. En hybridversion som ger möjlighet för användare att förpacka produkter i antingen papper eller film i en och samma maskin. De visar också varierande automationslösningar i linje med Industri 4.0.

Efterfrågan på alternativa förpackningslösningar har ökat enormt de senaste två åren, enligt Timo Kollman.
”Även om ämnena återvinningsbarhet, koldioxidavtryck, biologisk nedbrytbarhet och förpackningarnas cirkulära ekonomi inte är nya har brådskan och medvetenheten i branschen att bli aktiv, bortom att bara prata, ökat avsevärt.”

Timo Kollman ser att det särskilt inom e-handeln finns fler initiativ för att minska mängden och användningen av plast och andra förpackningsmaterial, till exempel genom att minska påsarnas storlek eller använda material med återvunnet innehåll och öka återvinningsgraden.

”Vår maskinteknik stöder detta genom att minimera materialförbrukningen under hela förpackningsprocessen – genom att endast använda den film eller det papper som verkligen behövs. En nyutvecklad maskinserie som är särskilt anpassad till kraven för förpackningar för e-handel erbjuder maximal flexibilitet i valet av hållbara förpackningstyper och förpackningsmaterial.”

Text Claes Nordström

Digitala förpackningsmässan Packnorth pågår 10 – 12 maj 2021.
Mässan är gratis, men kräver registrering, som kan göras HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy