Packnorth: Convertec satsar stort med tre olika montrar

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Elitron KOMBO TAV-R ett flexibelt och helautomatiserat digitalt skärsystem. (Bild Convertec)|Carsten Jensen, VD för Convertec Graphic Technics. (Bild Claes Nordström)

På digitala förpackningsmässan Packnorth, 10 – 12 maj, gör Göteborgsbaserade Convertec Graphic Technics en stor satsning med tre montrar, en för Elitron, en för Koenig & Bauer Post press samt en för Convertec med det resterande programmet av maskiner och utrustningar.

Convertec Graphic Technics representerar flera världsledande märken inom maskinsektorn för narrow web, wide web och kartong- och wellpappindustrin i Norden. Dit hör bland annat Koenig & Bauer Post print med stans- och limmaskiner för vilka Convertec är ansvarig för Sverige och Finland samt Elitron med avancerade digitala skärbord i Skandinavien.

”På Packnorth har vi i Elitrons monter valt att rikta strålkastaren på den senast lanserade versionen av Elitrons modell KOMBO TAV-R, ett flexibelt och helautomatiserat digitalt skärsystem”, säger Carsten Jensen, VD på Convertec.

Carsten Jensen, VD för Convertec Graphic Technics. (Bild Claes Nordström)

Maskinen utmärker sig speciellt genom att den kan producera kontinuerligt utan bemanning och med väldigt snabba orderbyte. Den är därmed den mest produktiva lösningen av sin typ för produktion av bland annat POS-POP displayer, Re-board samt förpackningar.

”Konceptet att köra obemannat dygnet runt kom ursprungligen från Elitrons diskussioner med flera av våra stora nordiska producenter av wellpapp. Som ett resultat av detta finns det idag ett stort antal maskiner av denna typ installerade i Norden.”

En av de viktigaste principerna i KOMBO TAV-R-maskinen är att den är en genomtänkt ergonomisk helhetslösning. Staplarna och pallarna transporteras automatiskt in igenom och ut från maskinen, helt oberoende av operatören (inga tunga lyft).

Eftersom många stora bolag av säkerhetsskäl har tagit principiella beslut om att helt och hållet avskaffa digelstansmaskiner är det här ett säkert alternativ.

”Alla typer av wellpapp, Honeycomb-board och reboard, med eller utan tryck, kan hanteras i maskinen som i övrigt levereras med komplett med högproduktiva verktyg för skärning, bigning och perforering. Maskinen är alltid utrustad med två individuella skärhuvuden som standard för högst möjliga produktivitet.”

Utöver elektronisk överföring av jobbfiler, kan man enkelt skanna in de aktuella orderna till jobbkön med hjälp av barkoder eller QR-koder. Automatisk och perfekt registerhållning säkras genom Elitrons ”Seeker System” med kameror som automatisk avläser registermärken både från ovan och nerifrån.

”Jag vill också nämna Elitrons patenterade Airopanel-system, som ser till att alla utstansade detaljer och spill sugs upp med vakuum och transporteras och avlägsnas i avläggaren. Det faktum, att det normalt inte finns några nestning-punkter i de färdigproducerade arken, gör den annars tidkrävande avrensningsprocessen till en bagatell.
En nylanserad, kompletterande produkt från Elitron, som ger ergonomisk hantering av stora ark utan manuell arbetskraft. Den finns i flera versioner bland annat som en off-line version, där arken vänds upp och ner från en stapel till en annan.”

Koenig & Bauer Post press
För första gången som representant för Koenig & Bauer Post press i Sverige och Finland ställer Convertec Graphic Technics och Koenig & Bauer ut det kompletta programmet av Iberica automatstansar och Duran limmaskiner.

”Vi har representerat Iberica sedan 1988 och har fram till nu installerat mer än fyrtio kompletta automatstansmaskiner i Norden. Efter König & Bauers förvärv av Iberica och Duran Machinery, representerar vi nu även Duran med deras kompletta program av limningsmaskiner för tillverkning av kartong- och wellpappförpackningar”, säger Carsten Jensen.

Koenig & Bauer Post press lanserar just nu sitt nya program med Iberica automatstansar med rens och separation och Duran Omega limningsmaskiner med maxade prestanda vid produktion av förpackningar av både kartong och wellpapp. Alla maskiner är helt tillverkade i Europa och finns för alla behov, från instegsmaskiner till högprestationsmaskiner

Koenig & Bauer Iberica
”När det gäller Koenig & Bauer Iberica, som produceras i Barcelona, har vi sett en ökande teknisk utveckling med bland annat integrationen av de nya arkläggarna från Koenig & Bauer Tyskland för pressarna I-Press 106 K PRO, CUT PRO Q106SB samt I-press 145 K PRO. De högpresterande maskinerna har produktionshastigheter upp till 9.000 ark/timman”, berättar Carsten Jensen.

”Vi har noterat att här i Norden väljer de allra flesta företag oftast att investera i nya och tekniskt sofistikerade maskiner med båda automatisk rens och separation. Därmed elimineras den tidsödande processen med spillavrensning och separation, så att de stansade ämnen kan skickas rakt fram till limmaskinerna eller direkt på lastbil till slutanvändarna. En viktig information till marknaden är att alla stansmaskiner med separation även kan användas som en vanlig stansmaskin med rens. Därmed kan våra kunder använda även existerande verktyg i maskinerna.”

Koenig & Bauer Duran Machinery
Koenig & Bauer Duran Machinery har mer än 30 års erfarenhet i design och tillverkning av kapsellimningsmaskiner i olika format och konfigurationer. Tack vare de kraftigt växande marknadsandelar, har man idag etablerat sig som en av de ledande tillverkarna inom sitt område. Maskinprogrammet består av hela sex standardserier av Omega typen för produktion av förpackningar av kartong och wellpapp, bland annat modellerna Intro, Allpro, Aldus och Magnus. Dessa kan levereras helt kundanpassade och med olika specifikationer och tillhörande utrustningar.

Mångsidigt hos Convertec
I Convertecs egen monter visas först och främst narrow web-tryck- och konverteringsmaskiner från Mark Andy med både flexopressar och hela det nya programmet med digitala hybridpressar (Highligted) med Digital Pro, Digital IQ och Digital Series HD. Från AB Graphic International visar man avancerad efterbearbetningsutrustning med hög prestanda för produktion av etiketter som informationsbärare i alla format inklusive RFID, booklets och linerless är mer aktuellt än någonsin. Därtill kommer möjligheten för avancerat tryck och konvertering av film, papper och kartong med förbehandling, foliering, överlaminering till färdigt stansat produkt och allt i ett pass. Med den nya härdningstekniken baserad på LED har Convertec redan installerade utrustningar från Mark Andy för tryck på tunn film, till exempel ”in-mould labels”, ”shrink sleeves” och ”bottlewrapp” i hög hastighet och även med digitaltryck på film. AB Graphic International har precis lanserat en rad nya slitter rewinders med modellnamnet SRI med möjlighet för in-line stans och inspektion. Den nya serien kan levereras med semirotativ stans för korta serier samt med in-line Turret rewinders. Dessutom även slitter- och Turret-rewinders.

Man visar även Solarcoboxmakers, kascheringsmaskiner, fönsterlimningsmaskiner, miljö – och färghanteringsutrustningar och specialmaskiner för digitaltryck inline.

”Vi är ett företag med egen serviceavdelning med utbildade tekniker och kan därmed klara av både installation och service av våra olika representationer. Vi har även eget lager av nödvändiga reservdelar och förbrukningsdetaljer som till exempel knivar, färg och lim”, avslutar Carsten Jensen.

Text Bo Wallteg

Digitala förpackningsmässan Packnorth pågår 10 – 12 maj 2021.
Mässan är gratis, men kräver registrering, som kan göras HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x