Packnorth Awards prisutdelning äger rum på Scanpack i oktober

PUBLICERAD: 21 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

|

I slutet av sommaren förra året gick startskottet för Nordens nya förpackningstävling, Packnorth Award. Tävlingen blev en stor succé och prisutdelningen skulle ha skett under mässan Sign&Print i februari i år, men pandemin grusade dock de planerna. Men nu är det klart att prisutdelningen i stället kommer att ske på förpackningsmässan ScanpackSvenska Mässan i Göteborg i oktober i år.

Arrangör för Packnorth Award är AGI Publishing House i samarbete med tidningen nord emballage.

”Det var olyckligt att vi inte kunde genomföra prisutdelningen som planerat, men inget ont som inte har något gott med sig”, säger Bo Wallteg, chefredaktör på nord emballage.

Arrangörerna av Scanpack-mässan, som äger rum 4-7 oktober 2022, har nu gått in som partner och prisutdelningen blir klockan 15.00 på den stora scenen, Superbrandscenen, under mässans första dag, den 4 oktober.

”Att kunna dela ut priset på en renodlad förpackningsmässa och dessutom på en mässa av den dignitet som Scanpack har, betyder så klart mycket, både för oss som arrangörer och för deltagarna”, framhåller Bo Wallteg, som också berättar att alla som i fjol skickade in bidrag till tävlingen valde att låta dessa kvarstå – eller ersatte dem med nyare versioner.

”Nu får dessa ingå i ett ännu starkare startfält, där även årets tävlande medverkar. Jag kan bara uppmana alla med intressanta förpackningslösningar att ta chansen. Om inte annat så får man fyra erfarna domares reflektioner kring sin förpackning”, säger Bo Wallteg.

De välmeriterade domarna kommer från svenska och danska universitet och organisationer.

”Domarna är utvalda för att de representerar en unik expertis inom just sitt område. Domaren, som tittar på den grafiska formen, ska enbart bedöma denna, medan domaren, som tittar på cirkulariteten, enbart sätter sina betyg inom detta”, berättar Peter Ollén, som är publisher hos AGI.

De insända tävlingsbidragen bedöms och får oberoende poäng från 1 till 9 i vardera av dessa fyra områden:
• Den grafiska formen
• Förpackningens effekt
• Valet av material
• Cirkularitet

Ett tävlingsbidrag kan alltså få toppbetyget 9 för valet av material, men lågt betyg för förpackningens effekt.
Betyget 5 berättar att det här är en bra produkt, som håller god nivå och fungerar bra på hyllorna. Betygen 8 och 9 kommer bara att användas för de helt exceptionella lösningarna.

Förpackningsbidragen tävlar i olika kategorier. Det finns 35 sådana att välja på, och dit hör exempelvis livsmedelsförpackningar, industriförpackningar, etiketter och lyxförpackningar.

”Även för den, som inte bryr sig om tävlingen, kan det här vara ett enkelt sätt att få synpunkter från någon utifrån. Vi räknar också med att det både är varumärkesägare, konverterare och byråer som skickar in. Det här är chansen att synliggöra dem som ofta arbetar i det fördolda”, konstaterar Bo Wallteg.

”Genom att betygen ges separat för varje område, så får deltagarna inspiration att se vad som kan förbättras. Nästa år kan man sedan skicka in igen, eftersom arbetet med förpackningar ju tenderar att vara ett ständigt pågående förändringsarbete”, säger Bo Wallteg.

Att delta i Packnorth Award kostar inte mycket jämfört med andra tävlingar inom området. Just nu finns dessutom ett ”Early Bird”-erbjudande som gör det ännu kostnadseffektivare.

”Vi som arrangörer vill inte att avgiften ska vara en broms för att delta, därför har vi valt en nivå som gör att alla kan vara med. Nordisk förpackningsindustri har mycket att erbjuda och det vill vi lyfta fram. Små och stora företag ska kunna delta och det är viktigt med bidrag från alla materialgrupper. Allt är inte fiberbaserat i förpackningsvärlden, även om det är lätt att få det intrycket”.

Fullständig information kring tävlingen, bland annat om kategorierna, avgifter samt registrering finns på hemsidan. Klicka HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax