På Swedish Art: Now! blir plastcontainrar till konst!

PUBLICERAD: 25 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Lisa Trogen Devgun använder ofta Schoeller Alliberts pallcontainrar och andra plastemballage i sin konst.

I samband med utställningen Swedish Art: Now! på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm ställer konstnärinnan Lisa Trogen Devgun ut en pallcontainer i plast från Schoeller Allibert…
Lisa Trogen Devgun har under några år samarbetat med Schoeller Allibert och använt olika former av plastemballage som utgångspunkt i sitt konstnärskap.
”Jag tycker att plastemballage är ren skönhet. Jag har alltid älskat byggmaterial och förpackningar. När jag kom i kontakt med Schoeller Allibert och började lära känna deras produktkatalog så öppnades en ny värld”, säger Lisa Trogen Devgun.

Samarbetet med Schoeller Allibert har pågått, sedan Lisa Trogen Devgun en dag gjorde en oväntad upptäckt bakom en mataffär i Hökarängen. 
”Jag var och handlade på mataffären, där jag bor och på baksidan av affären stod det plastbackar i travar. Jag fastnade för dem och ju mer jag tänkte på dem ju mer förvandlades de till konstobjekt i mina ögon. Så jag frågade mataffären om jag kunde få någon av backarna men de sa nej, eftersom de skulle skickas iväg. Istället fick jag en kontakt till tillverkaren och sedan fick jag kontakt med en säljare i Sverige”, berättar Lisa Trogen Devgun.

Under de senaste åren har Lisa Trogen Devgun visat flera olika typer av plastemballage i nästan varje utställning hon deltagit i och de allra flesta kommer Schoeller Alliberts produktkatalog. I sitt konstnärskap arbetar Lisa Trogen Devgun med så kallade ”ready mades”, alltså föremål, som är producerade av någon annan, men som hon gör till konstobjekt genom att placera dem i nya sammanhang.

”Jag är väldigt glad för hur otroligt hjälpsamma och uppmuntrande Schoeller Allibert har varit”, säger Lisa Trogen Devgun. 

Reaktionerna kring konstprojekten har varit varierade, men de flesta har varit positiva. 
”Vissa tycker att det är helt fantastiskt, medan andra inte alls kan förstå att det är konst. Jag tycker inte att det finns ett rätt eller fel sätt att se på mina konstverk, men det är klart att jag blir glad, när någon uppfattar samma sorts skönhet i emballagen, som jag först såg bakom mataffären i Hökarängen, förklarar Lisa Trogen Devgun. 
 
Konstutställningen på Sven-Harrys konstmuseum inleder Stockholm Art Week 2016 och pågår mellan den 20 april och den 6 juni.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker