På Swedish Art: Now! blir plastcontainrar till konst!

PUBLICERAD: 25 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Lisa Trogen Devgun använder ofta Schoeller Alliberts pallcontainrar och andra plastemballage i sin konst.

I samband med utställningen Swedish Art: Now! på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm ställer konstnärinnan Lisa Trogen Devgun ut en pallcontainer i plast från Schoeller Allibert…
Lisa Trogen Devgun har under några år samarbetat med Schoeller Allibert och använt olika former av plastemballage som utgångspunkt i sitt konstnärskap.
”Jag tycker att plastemballage är ren skönhet. Jag har alltid älskat byggmaterial och förpackningar. När jag kom i kontakt med Schoeller Allibert och började lära känna deras produktkatalog så öppnades en ny värld”, säger Lisa Trogen Devgun.

Samarbetet med Schoeller Allibert har pågått, sedan Lisa Trogen Devgun en dag gjorde en oväntad upptäckt bakom en mataffär i Hökarängen. 
”Jag var och handlade på mataffären, där jag bor och på baksidan av affären stod det plastbackar i travar. Jag fastnade för dem och ju mer jag tänkte på dem ju mer förvandlades de till konstobjekt i mina ögon. Så jag frågade mataffären om jag kunde få någon av backarna men de sa nej, eftersom de skulle skickas iväg. Istället fick jag en kontakt till tillverkaren och sedan fick jag kontakt med en säljare i Sverige”, berättar Lisa Trogen Devgun.

Under de senaste åren har Lisa Trogen Devgun visat flera olika typer av plastemballage i nästan varje utställning hon deltagit i och de allra flesta kommer Schoeller Alliberts produktkatalog. I sitt konstnärskap arbetar Lisa Trogen Devgun med så kallade ”ready mades”, alltså föremål, som är producerade av någon annan, men som hon gör till konstobjekt genom att placera dem i nya sammanhang.

”Jag är väldigt glad för hur otroligt hjälpsamma och uppmuntrande Schoeller Allibert har varit”, säger Lisa Trogen Devgun. 

Reaktionerna kring konstprojekten har varit varierade, men de flesta har varit positiva. 
”Vissa tycker att det är helt fantastiskt, medan andra inte alls kan förstå att det är konst. Jag tycker inte att det finns ett rätt eller fel sätt att se på mina konstverk, men det är klart att jag blir glad, när någon uppfattar samma sorts skönhet i emballagen, som jag först såg bakom mataffären i Hökarängen, förklarar Lisa Trogen Devgun. 
 
Konstutställningen på Sven-Harrys konstmuseum inleder Stockholm Art Week 2016 och pågår mellan den 20 april och den 6 juni.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx