Översvämning i UK påverkar resultatet för BillerudKorsnäs

PUBLICERAD: 21 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

BillrudKorsnäs koncernchef Per Lindberg konstaterar att fortsatta produktionsproblem får en negativ inverkan  på koncernresultatet för fjolårets sista kvartal.|BillerudKorsnäs kraftpappersbruk i Beetham i engelska Cumbria drabbades i december av de omfattande översvämningarna i Storbritannien.

Produktionsproblem under slutet av fjärde kvartalet i fjol har haft fortsatt negativ påverkan på BillerudKorsnäs resultat. De totala kostnaderna för produktionsstörningarna under kvartalet beräknas uppgå till cirka 245 miljoner kronor. Rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2015 beräknas uppgå till cirka 320 miljoner kronor.
I början av december 2015 aviserades ökade kostnader med cirka 165 miljoner kronor till följd av produktionsproblem i framförallt Frövi. Under december har ytterligare ca 80 miljoner kronor tillkommit i kostnader för produktionsstörningar samt ökade reparations- och underhållskostnader.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att störningar har fortsatt förekommit på kartongmaskinen KM5 i Frövi, och ökade underhållskostnader har drabbat Skärblacka och Karlsborg, samt även brittiska Beetham i samband med en omfattande översvämning. Cirka 25 miljoner kronor påverkar affärsområde Consumer Board och resterande cirka 55 miljoner kronor påverkar affärsområde Packaging Paper.

”Kartongmaskinen i Frövi har gått bättre och bättre, men stabiliserade sig inte i december på den nivå vi hoppats på. Stora ombyggnader har under hösten gjorts i Frövi, för att öka kapaciteten, och det är inte ovanligt att inkörning tar längre tid än beräknat. Det kan vara för tidigt att hävda att problemen är lösta, men vi kan nu se att maskinen de senaste veckorna är på väg tillbaka på plan. Skärblacka och Karlsborg har producerat enligt plan under fjärde kvartalet, men har ådragit sig större underhållskostnader än planerat i slutet av året. Problemen i kvartalet är därmed egengenererade. Undantaget är Beetham, som stod under vatten vid de stora översvämningarna i England i december, men som har startat upp i januari och producerar enligt plan igen. Vi ser ingen negativ förändring i efterfrågan eller generellt kostnadsläge och flera av våra produktionsenheter har slagit produktionsrekord 2015”, säger Per Lindberg, VD och koncernchef i BillerudKorsnäs.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432