Orklas nya enportionsskålar är tillverkade av biobaserad plast

PUBLICERAD: 7 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Orkla Sverige inför enportionsskålar tillverkade av biobaserad plast. Först ut i butikshyllorna är skålar med nya lunchrätter från varumärket Anamma. (Bild Orkla Sverige)|Elna Hallgard är utvecklingschef för förpackningar på Orkla Foods Sverige.(Bild Sophie Håkansson)

Orkla Sverige, med varumärken som Felix, Anamma och Paulúns, inför fossilfria enportionsskålar av biobaserad plast, producerade av rapsolja. Plasten i de nya förpackningarna får därmed ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast.

”Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter. När vi nu lanserar fossilfria enportionsskålar, där plasten har ett halverat klimatavtryck, gör vi det enklare att göra klimatsmarta val”, säger Elna Hallgard, utvecklingschef förpackningar på Orkla Foods Sverige.

Elna Hallgard är utvecklingschef för förpackningar på Orkla Foods Sverige.(Bild Sophie Håkansson)

Orkla Sverige skriver i ett pressmeddelande att de nya plastskålarna för frysta enportionsfärdigrätter är tillverkade av 100 procent biobaserad polypropen (PP) och är helt transparenta. Detta möjliggörs genom en så kallad massbalanslösning, som innebär att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja med rapsolja i motsvarande mängd som används för att tillverka Orklas enportionsskålar. Förpackningen är också materialåtervinningsbar. Sammantaget leder detta till ett halverat klimatavtryck jämfört med de tidigare skålarna av fossil plast.

Först ut på marknaden med de nya skålarna blev nya lunchrätter från Anamma, som lanserades vecka 39. Orkla Sveriges övriga enportionsrätter från Felix och Paulúns går sedan gradvis över till de nya förpackningarna. Totalt sett medför detta en årlig minskning med ca 270 ton koldioxid.

Orkla uppger att man har som mål att bidra till en mer klimatsmart vardag och en del i det arbetet är att utveckla förpackningar som är bättre för klimat och miljö. Bolaget har som mål att senast år 2025 ska alla förpackningar materialåtervinnas och vara gjorda av förnyelsebart eller återvunnet material.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x