Nytt pantrekord sattes 2021: 2,4 miljarder burkar & flaskor

PUBLICERAD: 27 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

2,4 miljarder pantflaskor och -burkar pantades i Sverige år 2021! (Bild Pantamera)|

År 2021 blev ett nytt rekordår för Pantamera/Returpack då inte mindre än 2,4 miljarder dryckesburkar och plastflaskor pantades i Sverige. Det var mer än 200 miljoner fler burkar och flaskor jämfört med år 2020.

2021 års rekordmängd av pantförpackningar innebar att 47.905 ton återvunnet material – aluminium och PET-plast –kunnat användas för att bli nya dryckesförpackningar.

Katarina Lundell är marknadschef på Pantamera/Returpack. (Bild Pantamera/ Niclas Albinsson)

Pantamera/Returpack skriver i ett pressmeddelande att pantningsgraden i Sverige nu ligger på 88,2 procent och att man därmed är nära återvinningsmålet på 90 procent av dryckesförpackningar.

”Det är helt fantastiska siffror, inte minst för miljön. Det vi pantade under 2021 innebär ett minskat klimatavtryck med över 180.000 ton koldioxid!”, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.

En bidragande orsak till svenskarnas pantintresse är enligt Pantamera/Returpack de storpantarautomater, som nu finns över hela landet. Via dessa – dels Pantameras egna storpantarautomater och dels sådana som butiker själva installerat – kan föreningar och privatpersoner enkelt panta större mängder burkar och flaskor genom att bara tömma hela säckar med pant, varefter automaten sköter hela sorteringen och pantuträkningen.

Enbart i Pantameras egna storpantarautomater – Pantamera Express – som finns på återvinningscentraler runt om i landet, pantades 119 miljoner förpackningar år 2021, vilket var en ökning med 31 procent. Pantamera Express-automaterna har under året utrustats med en ny lösning för digitala utbetalningar, så pantaren direkt kan få pantpengen insatt på sitt konto eller skänka den till föreningslivet.

Pantamera/Returpack skriver att även Corona-pandemin bidragit till de nya pantrekorden för åren 2020 och 2021. Det faktum att svenskarna i stor utsträckning valde att semestra i Sverige under dessa år påverkade pantningsgraden positivt, något som också syns tydligt i statistiken på kommunnivå: klassiska turistmål som Gotland och Åre har ökat pantningsgraden med 18 respektive 25 procent.

HÄR finns en länk till Pantameras nya statistikportal där allmänhet, journalister, bransch- och samhällsaktörer, m fl. kan följa pantningen i Sverige. På portalen finns bland annat årsstatistik för senaste helår på riks-, läns- och kommunnivå samt statistik över återvinningsgraden för de tre senaste helåren.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a