År 2021 blev ett nytt rekordår för Pantamera/Returpack då inte mindre än 2,4 miljarder dryckesburkar och plastflaskor pantades i Sverige. Det var mer än 200 miljoner fler burkar och flaskor jämfört med år 2020.
2021 års rekordmängd av pantförpackningar innebar att 47.905 ton återvunnet material – aluminium och PET-plast –kunnat användas för att bli nya dryckesförpackningar.
Pantamera/Returpack skriver i ett pressmeddelande att pantningsgraden i Sverige nu ligger på 88,2 procent och att man därmed är nära återvinningsmålet på 90 procent av dryckesförpackningar.
”Det är helt fantastiska siffror, inte minst för miljön. Det vi pantade under 2021 innebär ett minskat klimatavtryck med över 180.000 ton koldioxid!”, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.
En bidragande orsak till svenskarnas pantintresse är enligt Pantamera/Returpack de storpantarautomater, som nu finns över hela landet. Via dessa – dels Pantameras egna storpantarautomater och dels sådana som butiker själva installerat – kan föreningar och privatpersoner enkelt panta större mängder burkar och flaskor genom att bara tömma hela säckar med pant, varefter automaten sköter hela sorteringen och pantuträkningen.
Enbart i Pantameras egna storpantarautomater – Pantamera Express – som finns på återvinningscentraler runt om i landet, pantades 119 miljoner förpackningar år 2021, vilket var en ökning med 31 procent. Pantamera Express-automaterna har under året utrustats med en ny lösning för digitala utbetalningar, så pantaren direkt kan få pantpengen insatt på sitt konto eller skänka den till föreningslivet.
Pantamera/Returpack skriver att även Corona-pandemin bidragit till de nya pantrekorden för åren 2020 och 2021. Det faktum att svenskarna i stor utsträckning valde att semestra i Sverige under dessa år påverkade pantningsgraden positivt, något som också syns tydligt i statistiken på kommunnivå: klassiska turistmål som Gotland och Åre har ökat pantningsgraden med 18 respektive 25 procent.
HÄR finns en länk till Pantameras nya statistikportal där allmänhet, journalister, bransch- och samhällsaktörer, m fl. kan följa pantningen i Sverige. På portalen finns bland annat årsstatistik för senaste helår på riks-, läns- och kommunnivå samt statistik över återvinningsgraden för de tre senaste helåren.