Nytt livsmedelscentrum kan skapas i Findus gamla fabrik

PUBLICERAD: 23 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Foodhills ordförande Bengt Persson

Nu har ett avgörande steg tagits för att skapa ett nytt livsmedelscentrum i Findus gamla anläggning i Bjuv. Den 20 april undertecknade livsmedelsföretaget Foodhills AB och Bjuvs kommun en gemensam avsiktsförklaring med målet att förvandla Findus gamla anläggning i Bjuv till ett innovativt centrum för cirkulär livsmedelsproduktion.

”Vi räknar med att det nya centret kan skapa minst lika många nya jobb, som Findus sysselsatte vid nedläggningen”, säger Bengt Persson, ordförande i Foodhills AB.

Kommunen ser avsiktsförklaringen som en winwin-lösning. 

”Foodhills har det rätta engagemanget och en tydlig lokal förankring samt kompetens och kapital. Tillsammans kan vi skapa ett bättre Bjuv och göra verklighet av den gamla drömmen om ett ´Food Valley of Bjuv´”, säger Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

En viktig förutsättning för att kunna bygga matens motsvarighet till data- och teknikindustrins Silicon Valley är att Nomad Foods, Findus moderbolag, väljer att sälja till Bjuvs kommun och Foodhills AB.

De båda parterna har lagt separata bud på olika delar; Foodhills köper industrilokalerna och erforderlig mark för livsmedelsproduktion och Bjuvs kommun mark för byggnadsändamål.

I avsiktsförklaringen utgör buden en helhet, som gör att de båda parterna tillsammans kan svälja hela Findus gamla fastighet på totalt 100.000 kvadratmeter fabriksyta och 157 hektar mark.

Region Skåne och den regionala samordnaren Lennart Svensson ser mycket positivt på överenskommelsen mellan kommunen och Foodhills AB och hoppas att Nomad Foods uppfattar avsiktsförklaringen och buden som attraktiva och bjuder in till överläggningar.

”Det här är en fantastisk möjlighet för alla inblandade”, säger Lennart Svensson.

Vi har tidigare skrivit om hur nybildade livsmedelsföretaget Foodhills AB planerar att etablera sig i Bjuv. (Läs HÄR!) När Foodhills tillkännagav sina planer i början av mars, var det dock inte klart om man skulle kunna flytta in i Findus lokaler eller inte. Men nu ser det alltså ut som att en sådan etablering skulle kunna bli verklighet, förutsatt att Findus huvudägare Nomad Foods är tillmötesgående.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x