Nytt koncept: kranvatten säljs i påfyllbara flaskor av bioplast

PUBLICERAD: 6 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt Join the Pipe har mer än 3.000 tappstationer installerats sedan starten, flera av dem i storstäder världen över. (Bild Join the Pipe)

Amsterdam-baserade företaget Join the Pipe har lanserat ett system, där vanligt, drickbart kranvatten i påfyllbara flaskor av bioplast säljs i butik och ska ersätta dyrt bordsvatten i engångsflaskor.
I konceptet ingår också specialutvecklade och ”vandaliseringssäkra” tappstationer i olika miljöer, där människor kan fylla på sina bioplastflaskor med nytt och färskt kranvatten.

Tappstationerna kan installeras såväl i stadsmiljöer som ute på landet, där det finns tillgång till dricksvatten från rörledningar med tryck. Konceptet är därmed också utmärkt att tillämpa i utvecklingsländer, där Join the Pipes tappstationer kan installeras på lämpliga, utvalda platser och människor kan fylla sina Join the Pipe-flaskor.

Genom att installera flaskpåfyllningsstationer och sälja förfyllda återanvändbara flaskor i utvecklingsländer, görs kranvatten tillgängligt för befolkningen och medvetenheten om problemen kring vattenbrist ökar. Med Join the Pipes koncept räknar man med att öka tillgången till färskt dricks-/kranvatten för befolkningen och kraftigt minska konsumtionen av dyrt ”bordsvatten”, vilket i sin tur ska leda till minskat avfall från fossila plastflaskor.

I Join the Pipes filosofi ingår också att en del av företagets inkomster ska finansiera vattenprojekt och plastinsamlingar, etc. i utvecklingsländer.

”Jag tror djupt på att agera lokalt och tänka globalt,. Att lokala projekt, som involverar lokalbefolkningen med sin lokala kunskap, leder till en global förändring”, förklarar Geraldo Vallen, medgrundare av Join the Pipe.

Sedan starten av Join the Pipe i början av 2018 har redan över 3.000 tappstationer installerats. Stationerna kan uppföras såväl inomhus som utomhus och de ansluts till existerande vattennät eller pumputrustade vattenkällor. Påfyllningsstationerna lämpar sig speciellt för utrymmen och miljöer, där människor samlas eller verkar, som till exempel torg, stormarknader, större arbetsplatser, skolor, universitet, järnvägsstationer, flygplaster, hotell, event- och idrottsarenor, etc., etc.

Tappstationerna, som kan utrustas med både en tappkran och ett ”drick-direkt”-munstycke, är tillverkade av stål och betecknas som ”vandaliseringssäkra”. Beroende på väderförhållandena och andra preferenser kan stationerna också kombineras med filter och kylare.

Join the Pipes återanvändbara flaskor tillverkas av brasilianska Braskems välkända biopolyeten I’m Green ™, som använder sockerrör som råmaterial. Själva flaskorna tillverkas av plastkonverteringsföretaget Flestic i staden Dronten, nordost om Amsterdam.

Bioplastflaskorna kan tillverkas med tryck och reliefer, som knyter an till de städer, etc. där de ska säljas, vilket gör dem extra attraktiva för både lokalbefolkning och turister. Flaskorna, som kan köras i diskmaskin, kan även förses med logotyper och bilder med anknytning till företag och verksamheter.

Enligt Join the Pipe finns det i dag flaskor och tappstationer i över 20 länder och i många större städer. I Nederländerna finns flaskorna i mer än 400 stormarknader bland annat i Amsterdam, Rotterdam, Utrecht och Haag.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x