Nytt förpackningspapper består till hälften av gräs

PUBLICERAD: 17 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Storpacks ”gräspapper” levereras i rullar om 280 meter och en bredd på 60 cm. (Bild Storopack)|PAPERplus Grass lämpar sig för att fylla ut tomrum och förpacka varor som väger mellan fem och 50 kg. (Bild Storopack)

Med PAPERplus® Grass, en ny typ av papper från Storopack, sätter företaget större fokus på hållbarhet. Pappret består till hälften av gräs, som är ett förnybart råmaterial och kräver mindre vatten och energi under produktionen jämfört med konventionella papper.

PAPERplus Grass erbjuder samma förpackningsegenskaper som övriga papperstyper från Storopack och lämpar sig utmärkt för att fylla ut tomrum och förpacka varor, som väger mellan fem och 50 kg. Fyllnadspapper av PAPERplusGrass kan produceras direkt vid förpackningsstationen med systemen PAPERplus Classic och Classic².

Gräset i PAPERplus Grass kommer från Schwäbische Alb, området kring pappersfabrikerna i Metzingen och Lenningen, och torkas på plats, innan det arbetas in i förpackningsmaterialet.

Gräs växer tillbaka fortare än träd och kräver färre resurser under bearbetning. Vid tillverkning av papper kräver varje metriskt ton av gräsfiber endast en bråkdel av den totala vattenmängd som går åt för samma mängd träfiber samt mindre energi.

Vid tillverkningen av PAPERplus Grass avstår Storopack även från användningen av processkemikalier.

”PAPERplus Grass gör det möjligt för oss att spara resurser och att tillämpa ett regionalt tillvägagångssätt”, säger produktchef Paul Deis.

PAPERplus Grass finns i rullar med 280 meter papper och en bredd på 600 mm.

—————————————————
N.B.: Gräs tycks blir ett allt vanligare råmaterial vid papperstillverkning. Vi har tidigare skrivit om hur tyska VPF lanserat ett nytt självhäftande etikettmaterial, som till 50 procent består av papper tillverkat av gräs. Läs HÄR.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx