Nytt förpackningspapper består till hälften av gräs

PUBLICERAD: 17 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Storpacks ”gräspapper” levereras i rullar om 280 meter och en bredd på 60 cm. (Bild Storopack)|PAPERplus Grass lämpar sig för att fylla ut tomrum och förpacka varor som väger mellan fem och 50 kg. (Bild Storopack)

Med PAPERplus® Grass, en ny typ av papper från Storopack, sätter företaget större fokus på hållbarhet. Pappret består till hälften av gräs, som är ett förnybart råmaterial och kräver mindre vatten och energi under produktionen jämfört med konventionella papper.

PAPERplus Grass erbjuder samma förpackningsegenskaper som övriga papperstyper från Storopack och lämpar sig utmärkt för att fylla ut tomrum och förpacka varor, som väger mellan fem och 50 kg. Fyllnadspapper av PAPERplusGrass kan produceras direkt vid förpackningsstationen med systemen PAPERplus Classic och Classic².

Gräset i PAPERplus Grass kommer från Schwäbische Alb, området kring pappersfabrikerna i Metzingen och Lenningen, och torkas på plats, innan det arbetas in i förpackningsmaterialet.

Gräs växer tillbaka fortare än träd och kräver färre resurser under bearbetning. Vid tillverkning av papper kräver varje metriskt ton av gräsfiber endast en bråkdel av den totala vattenmängd som går åt för samma mängd träfiber samt mindre energi.

Vid tillverkningen av PAPERplus Grass avstår Storopack även från användningen av processkemikalier.

”PAPERplus Grass gör det möjligt för oss att spara resurser och att tillämpa ett regionalt tillvägagångssätt”, säger produktchef Paul Deis.

PAPERplus Grass finns i rullar med 280 meter papper och en bredd på 600 mm.

—————————————————
N.B.: Gräs tycks blir ett allt vanligare råmaterial vid papperstillverkning. Vi har tidigare skrivit om hur tyska VPF lanserat ett nytt självhäftande etikettmaterial, som till 50 procent består av papper tillverkat av gräs.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}