Nytt EU-förslag om regler för ursprungsmärkning 

PUBLICERAD: 21 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Den som har frågor om EU:s förslag till nya regler om ursprungsmärkning kan vända sig till Nicklas Amelin på Livsmedelsföretagen.

EU-kommissionen har lagt fram ett nytt förslag till nya EU-regler om ursprungsmärkning av livsmedel. Alla kan lämna synpunkter på förslaget till och med den 1 februari.
Förslaget från EU-kommissionen gäller ursprungsmärkta produkter, där den primära ingrediensen har ett annat ursprungsland än det som produkten som helhet är märkt med, till exempel om bären i en ursprungsmärkt bärpaj kommer från ett annat land. Det skriver Livsmedelsföretagen

Det går att ladda ner förslaget och lämna synpunkter via länken HÄR.

Vem som helst får lämna synpunkter och både Livsmedelsföretagen och FoodDrinkEurope kommer att skicka in kommentarer. Livsmedelsföretagen kommer bland annat att trycka på för att övergångstiden ska bli längre. Enligt det nuvarande förslaget ska de nya reglerna börja tillämpas 1 april 2019, vilket organisationen tycker är alldeles för kort tid.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx