Nya Zeeland inför förbud mot engångspåsar i plast

PUBLICERAD: 9 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Plastpåsar är det vanligaste skräpet som hittas längs Nya Zeelands kuster och kustnära vatten. (Bild GoWell Consulting)|”Det här är en bra start för att få bukt med vårt avfall”, säger premiärminister Jacinda Ardern. (Bild Wikipedia)

Nya Zeeland ska nästa år börja fasa ut engångspåsar i plast. Landet ansluter sig därmed till det 60-tal länder runt om i världen, som infört förbud mot vissa typer av plastpåsar.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att för att minska sopberget kommer engångsplastpåsar, som tillhandahålls i butiker och affärer, att gradvis försvinna med början nästa år.

Plastpåsar sägs vara det vanligaste skräpet, som hittas längs Nya Zeelands kuster.

Enligt en nyligen publicerad FN-rapport så uppgår den årliga användningen av plastpåsar i världen till fem biljoner, dvs femtusen miljarder påsar! Det innebär att varje minut dygnet runt används närmare tio miljoner påsar…

Förbud och/eller avgifter för plastpåsar har nu införts i mer än 60 länder världen över. Enligt FN-rapporten är detta dock inte tillräckligt för att få bukt med den globala nedsmutsningen orsakad av plastpåsar och andra plastförpackningar. Bättre avfallshantering, ekonomiska åtgärder, ändrade konsumtionsvanor och alternativa material behövs för att problemet ska kunna åtgärdas på allvar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning