Nya Zeeland inför förbud mot engångspåsar i plast

PUBLICERAD: 9 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Plastpåsar är det vanligaste skräpet som hittas längs Nya Zeelands kuster och kustnära vatten. (Bild GoWell Consulting)|”Det här är en bra start för att få bukt med vårt avfall”, säger premiärminister Jacinda Ardern. (Bild Wikipedia)

Nya Zeeland ska nästa år börja fasa ut engångspåsar i plast. Landet ansluter sig därmed till det 60-tal länder runt om i världen, som infört förbud mot vissa typer av plastpåsar.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att för att minska sopberget kommer engångsplastpåsar, som tillhandahålls i butiker och affärer, att gradvis försvinna med början nästa år.

Plastpåsar sägs vara det vanligaste skräpet, som hittas längs Nya Zeelands kuster.

Enligt en nyligen publicerad FN-rapport så uppgår den årliga användningen av plastpåsar i världen till fem biljoner, dvs femtusen miljarder påsar! Det innebär att varje minut dygnet runt används närmare tio miljoner påsar…

Förbud och/eller avgifter för plastpåsar har nu införts i mer än 60 länder världen över. Enligt FN-rapporten är detta dock inte tillräckligt för att få bukt med den globala nedsmutsningen orsakad av plastpåsar och andra plastförpackningar. Bättre avfallshantering, ekonomiska åtgärder, ändrade konsumtionsvanor och alternativa material behövs för att problemet ska kunna åtgärdas på allvar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x