Nya upplysningstjänsten Hallå konsument är igång

PUBLICERAD: 7 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya nationella upplysningstjänsten ”Hallå konsument” har nu startat sin verksamhet.|Några av de kunniga konsumentvägledare

”Hallå konsument” är en ny nationell upplysningstjänst för konsumentfrågor, som inrättats på uppdrag av regeringen och som nu öppnats.
Syftet med Hallå konsument är att det ska bli lättare för konsumenter att hitta det oberoende stöd, som tidigare funnits hos kommunernas konsumentvägledning, konsumentbyråer, Konsumentverket och andra myndigheter.

Nu är all konsumentvägledning samlad på en enda webbplats – www.hallakonsument.se – där landets konsumenter kan få svar och råd kring frågor om köp av varor och tjänster, avtal, reklamationer och annat.

”Hallå konsument ska förenkla konsumenternas vardag. Oavsett om en person ska anlita hantverkare, teckna mobilabonnemang, vill reklamera eller känner sig lurad av en telefonförsäljare så finns det oberoende vägledning att få hos oss. Namnet Hallå konsument signalerar just den känsla av tillgänglighet som vi vill erbjuda”, säger Cathrin Lundqvist, projektledare på Konsumentverket. 

Hallå konsument ersätter nu den konsumentinformation, som tidigare funnit på Konsumentverkets hemsida och innehållet på hallakonsument.se utökas med användbar information för konsumenter från andra myndigheter. Det blir fler artiklar, frågor och svar, guider och verktyg. På hallakonsument.se ska också finnas kontaktvägar till kommunernas konsumentverksamhet och till experter hos myndigheter och konsumentbyråer.

Förutom att konsumenten kan få hjälp via hemsidan kan man också ringa till Hallå konsument, där ett stort antal vägledare sitter beredda att svara på frågor och hjälpa konsumenterna tillrätta. Det går också att nå vägledarna via e-post, brev, chatt eller Facebook.

Vägledarna i Hallå konsument är anställda hos Konsumentverket och de svarar på övergripande frågor om köp, avtal, reklamationer och hållbara val. När konsumenten har frågor som bäst hanteras av någon annan myndighet, konsumentbyrå eller den egna kommunens konsumentverksamhet hänvisas de vidare.

Den nya upplysningstjänsten, som lanserades den 31 mars, drivs av Konsumentverket i nära samverkan med tolv informationsansvariga myndigheter: Allmänna reklamationsnämnden, Boverket, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, Finansinspektionen, Kemikalieinspektionen, Kronofogden, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Pensionsmyndigheten och Post- och telestyrelsen samt de fyra konsumentbyråerna: Konsumenternas Energimarknadsbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå, Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Telekområdgivarna samt kommunernas konsumentverksamheter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx