Nya traverskranar till världens största kartongmaskin

PUBLICERAD: 1 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Investeringarna på Billerud korsnäs anläggning på Gruvön uppgår till 5,7 miljarder kronor.

Billerud korsnäs väntar leverans av sex nya traverskranar till den planerade kartongmaskinen KM7 som blir världens största.

Billerud korsnäs nya kartongmaskin KM7 till anläggningen på Gruvön väntas tas i drift 2019. Projektet som går under namnet ”Next Generation” har en budget på 5,7 miljarder kronor och maskinen, den största i världen, ska bli 350 meter lång. Kapaciteten hamnar på 550 000 ton kartong årligen. Dematek, leverantör av lyftutrustningar,  har fått uppdraget att leverera sex nya traverskranar till maskinen.

Uttalat är sedan tidigare att satsningen på Gruvön görs mot bakgrund av en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck runt om i världen. I kranleveransen ingår bland annat en 150 tons travers med en spännvidd om 29 meter. Den är även försedd med två hjälplyft på tio ton vardera, som till viss del skall arbeta automatiskt. Leveransen av traverskranarna sker i slutet av året och kommer under nästa år kommer de kunna kunna tjäna som montage- och byggkranar under projektet.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x