Nya traverskranar till världens största kartongmaskin

PUBLICERAD: 1 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Investeringarna på Billerud korsnäs anläggning på Gruvön uppgår till 5,7 miljarder kronor.

Billerud korsnäs väntar leverans av sex nya traverskranar till den planerade kartongmaskinen KM7 som blir världens största.

Billerud korsnäs nya kartongmaskin KM7 till anläggningen på Gruvön väntas tas i drift 2019. Projektet som går under namnet ”Next Generation” har en budget på 5,7 miljarder kronor och maskinen, den största i världen, ska bli 350 meter lång. Kapaciteten hamnar på 550 000 ton kartong årligen. Dematek, leverantör av lyftutrustningar,  har fått uppdraget att leverera sex nya traverskranar till maskinen.

Uttalat är sedan tidigare att satsningen på Gruvön görs mot bakgrund av en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck runt om i världen. I kranleveransen ingår bland annat en 150 tons travers med en spännvidd om 29 meter. Den är även försedd med två hjälplyft på tio ton vardera, som till viss del skall arbeta automatiskt. Leveransen av traverskranarna sker i slutet av året och kommer under nästa år kommer de kunna kunna tjäna som montage- och byggkranar under projektet.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx