Nya papperspåsar för avfall kommer att testas i Värmland

PUBLICERAD: 12 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

En förslutbar papperpåse för restavfall är under utveckling hos Nordic Paper och Norbag och kommer inom kort att börja testas i Värmland. (Bild pressbild)|Representanter för de fyra värmländska aktörerna; fr. v.: David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi, Pia Lundin, produktchef på Nordic Paper, Jerry Andersson, platschef på Norbag, samt Peter Edberg, projektledare på Paper Province. (Bild pressbild)

Inom kort kommer man i Värmland att börja testa en ny typ av avfallspåsar av papper, som ska kunna ersätta konventionella plastpåsar för restavfall.

De nya papperspåsarna utvecklas av Värmlandsbaserade pappersproducenten Nordic Paper och påstillverkaren Norbag och i projektet deltar även värmländska klustret Paper Province samt Karlstads Energi AB. Utvecklingsprojektet leds av Karlstads Energi och övriga aktörer bidrar med papper, påstillverkning, tryck, pilottest, rådgivning samt utvärdering och marknadsföring.

Representanter för de fyra värmländska aktörerna; fr. v.: David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi, Pia Lundin, produktchef på Nordic Paper, Jerry Andersson, platschef på Norbag, samt Peter Edberg, projektledare på Paper Province. (Bild pressbild)

Bärkassar av papper blir allt vanligare i sopkärlen i takt med att plastpåsarna fasas ut i handeln. Men pappersbärkassar är vanligtvis inte anpassade för restavfall – de är bland annat svåra att försluta på ett praktiskt sätt vilket skapar problem för såväl hushållen som för sophämtare och energibolag. Nu samverkar alltså de fyra värmländska aktörerna för att lösa utmaningen och ge papperspåsen en given plats i sopsystemet.

Karlstads Energi har märkt att allt fler papperspåsar används till restavfall i sopkärlen, men även att mängden löst avfall ökar.

”En papperspåse för restavfall ska vara förslutningsbar, vilket gör den till ett bättre alternativ än de pappersbärkassar, som vi idag ser blir allt vanligare i soptunnorna”, säger David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi.

En förslutningsbar påse förenklar hanteringen väsentligt, då avfallet inte riskerar att falla ut i avfallskärlet. Det innebär också att kärlen inte behöver tvättas lika ofta. Om plastpåsarna byts ut minskar även mängden plast i avfallsförbränningen och därmed även förbränningens koldioxidutsläpp.

”För Nordic Papers del är det här helt i linje med många kunders önskemål om att ersätta plast med papper. Vårt starka kraftpapper gjort på förnyelsebar lokal råvara ökar ständigt i efterfrågan”, säger Pia Lundin, produktchef för kraftpapper på Nordic Paper.

Utvecklingen av den nya papperspåsen är på god väg och inom kort kommer utvalda hushåll i Karlstad att få testa den. Målet är att kunna starta försäljning av påsen i butik under 2022 och de fyra aktörernas förhoppning är att de fiberbaserade avfallspåsarna på sikt ska kunna bli ett mer hållbart alternativ till de avfallspåsar av plast, som idag säljs på rulle i butikerna.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx