Nya lokaler och investeringar för prepresspecialisten Marvaco

PUBLICERAD: 17 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

I de nya produktionslokalerna i Helsingborg sker nu kalibrering och uppstart av den miljövänliga produktionsprocessen. (Bild Marvaco)

Finska prepresspecialisten Marvacos svenska enhet i Helsingborg har flyttat till nya lokaler och blivit det första helt lösningsmedelsfria prepresshuset i Norden för klichéproduktion.

Flytten till den nya produktionsanläggningen i Helsingborg skedde i början av februari och i samband med detta gjordes en rad investeringar ny utrustning för att reducera behovet av lösningsmedel vid tryckformsframställning och för att öka hållbarheten i produktionsprocessen.

”Installationen av den senaste tekniken är den första av sitt slag i Skandinavien. Vår enhet i Helsingborg är det första helt lösningsmedelsfria prepress-huset i Norden för klichéproduktion. Kundernas efterfrågan på miljövänliga lösningar ökar hela tiden och de investeringar, som vi nu gjort, inte bara möter dessa krav utan vi erbjuder också tjänster av högsta kvalitet på ett ännu mer hållbart sätt”, säger Jan Viberg, VD Marvaco Sverige.

Investeringarna innebär bland annat att man i Helsingborg nu använder avancerad teknologi från prepressleverantören XSYS. Snabbare tryckformsproduktion, bättre kvalitet och enklare hantering samt eliminering av lösningsmedel och minskat avfall är fördelar med XSYS nyloflex® Xpress System.

”Vi är mycket glada över att utöka vårt samarbete med Marvaco, som nu tar nästa steg i sin strävan att erbjuda de mest miljövänliga produktionsmetoderna i branschen”, säger Friedrich von Rechteren, global affärschef för XSYS.

De nya lokalerna är anpassade för ett optimalt produktionsflöde med effektiv uppvärmning och lägre energiförbrukning. Även installationen av den modernaste utrustningen minskar energiförbrukningen jämfört med traditionell tryckformsproduktion. Detta och lokalens strategiskt viktiga läge innebär en mer miljöeffektiv och smidig trycksformsproduktion.

”Genom våra investeringar stödjer vi förpackningstryckerier i deras arbete med att bli mer miljöeffektiva. I år kommer vi att ta ytterligare investeringssteg för att minska koldioxidavtrycket inom Marvaco-koncernen”, säger Kai Lankinen, Executive Partner på Marvaco.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost