Nya köttförpackningar sparar plast och ger ökad hållbarhet

PUBLICERAD: 11 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Först ut med den nya plastsnåla trågförpackningen är en serie med Garants färska korvar.|”På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut mot den nya trågförpackningen”, säger Hans Bax.
|”Våra konsumenter har blivit mycket mer miljömedvetna i sina val”, säger Åsa Domeij.

Axfood skriver i ett pressmeddelande att man byter förpackningstyp på köttprodukter av egna varumärket Garant. Den nya förpackningen innebär att 70 procent plast sparas och att produkterna får ökad hållbarhet. Förpackningsbytet inleds med en serie med Garants färska korvar.

”På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut mot den nya trågförpackningen”, säger Hans Bax, chef för området Egna Affärer på Axfood, där kött ingår.

De nya förpackningarna består av platta ”tråg” av kartong, tillverkad av råvara från FSC-certifierade skogar (Forest Stewardship Council).  Trågen försluts under vakuum med en tunn plastfilm.

Axfood, med kedjor som Willys, Hemköp och Tempo, har som mål att alla plastförpackningar ska vara återvinningsbara till år 2022 och gjorda av bioplast till år 2030. Enligt ett EU-direktiv ska Sverige också minska sitt användande av plastbärkassar till 40 tunna plastbärkassar per person och år senast 2025.

 ”Willys kör i dag med plastbärkassar av återvunnen plast, medan Hemköps bärkassar består av bioplast, som är gjord av råvara från växtriket,” säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Willys och Hemköp har minskat försäljningen av plastbärkassar med i snitt sex procent under det senaste året, samtidigt som flergångsbärkassarna ökat kraftigt, inte minst bland Willys kunder.

”Våra konsumenter har blivit mycket mer miljömedvetna i sina val, samtidigt som vi på Axfood jobbar hårt för att minska plastanvändandet inom alla områden”, säger Åsa Domeij.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx