Nya kartongmaskinen blir mer än en miljard kronor dyrare...

PUBLICERAD: 17 december 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi har haft en besvärlig utveckling på byggentreprenadsidan

BillerudKorsnäs meddelar att den nya kartongmaskin, som uppförs vid bruket i Gruvön och som man aviserade för ganska exakt ett år sedan (Läs HÄR), kommer att bli väsentligt dyrare än först uppgivna 5,7 miljarder kronor.
Enligt bolaget visar nu uppdaterade beräkningar att de uppskattade investeringskostnaderna för kartongmaskinen Gruvön kan komma att öka med cirka 20 procent, vilket innebär att kostnaderna ökar med ca 1,14 miljarder kronor och i stället hamnar på cirka 6,84 miljarder kronor.

”Kostnadsökningen är naturligtvis inte bra och vi har under hela projektets gång arbetat mycket hårt med att hålla budget för projektet. Dessvärre har vi haft en besvärlig utveckling på byggentreprenadsidan, som nu leder till en fördyring”, säger Christer Simrén, BillerudKorsnäs vice VD och operativ direktör.

Någon försening räknar dock inte BillerudKorsnäs med och produktionen på den nya maskinen beräknas alltjämt kunna starta under första kvartalet 2019. Bolaget är också fortsatt optimistiska kring lönsamheten med rekordinvesteringen.

”Vi ser alltjämt en stark utveckling på marknaden för vätskekartong och annan förpackningskartong, som kommer att tillverkas på maskinen. Vi är övertygade om att vi med denna investering kommer att vara perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad”, säger Christer Simrén.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x