Nya formblåsningsmaskinen ett lyft för Emballator Mellerud

PUBLICERAD: 9 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Plastdunkar i volymerna fyra och fem liter ska tillverkas i den nya formblåsningsmaskinen. (Bild Emballator Mellerud)|”Med den här investeringen växer vi med våra kunder”, säger VD Joakim Johannesson. (Bild Emballator Mellerud)

Plastförpackningstillverkaren Emballator Mellerud, som ingår i Emballator-koncernen, installerar en av Skandinaviens största formblåsningsmaskiner för tillverkning av plastdunkar i volymerna fyra och fem liter.

Den nya formblåsningsmaskinen har en kapacitet på fyra plus fyra dunkar och har därmed dubbla kapaciteten jämfört med de maskiner, som finns i produktionen i dag. Den nya maskinen ska inte ersätta befintliga produktionslösningar utan blir ett rent kapacitetstillskott.

”Med den här investeringen växer vi med våra kunder”, säger VD Joakim Johannesson. (Bild Emballator Mellerud)

”Efterfrågan är stor och vi gör den här investeringen för att kunna växa både med befintliga och med nya kunder”, säger Joakim Johannesson, VD för Emballator Mellerud.

Flaskor och dunkar för kemtekniska produkter, läkemedel och livsmedel, i standardform eller anpassat till kundens behov, är basen i Emballator Melleruds verksamhet. Under senare år har företaget även rönt stor uppmärksamhet för sina innovativa sportflaskor.

”Den nya formblåsningsmaskinen är ett naturligt steg i vår tillväxtresa tillsammans med våra kunder och en investering, som kommer att öka vår konkurrenskraft”, säger Joakim Johannesson, som också berättar att maskinen blir en av de största på den skandinaviska marknaden.

Emballator Mellerud skriver i ett pressmeddelande att produktionen i den nya formblåsningsmaskinen blir både effektiv och miljövänlig.

”Eftersom maskinen är elektrisk och inte hydraulisk så sparar vi mycket energi, vilket är en stor fördel ur ett hållbarhetsperspektiv. Något som prioriteras av både oss och våra kunder”, säger Joakim Johannesson.

Emballator Mellerud, som ligger vid Vänern mellan Vänersborg och Åmål, grundades 1961 och var då ett av de första företagen i Sverige som tillverkade formblåsta flaskor och dunkar. Idag är företaget en av Sveriges ledande tillverkare av plastemballage och Skandinaviens ledande producent av sportflaskor, vilka man började utveckla, designa och formblåsa år 1983.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy