Nya färger för flexotryck från tyska hubergroup

PUBLICERAD: 1 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya tryckfärgserien Gecko Platinum Flexo ingår i hubergroups färgfamilj Gecko.|Ett hundratal intresserade kunder kom till hubergroups lansering av den nya tryckfärgsserien.

Tyska tryckfärgstillverkaren hubergroup har lanserat en serie PU-baserade tryckfärger för flexotryck. Färgserien, som fått namnet ”Gecko Platinum Flexo” och ingår i hubergroups ”Gecko”-familj, främst avsedd för komplexa filmlaminerade produkter.
De nya färgerna presenterades i slutet av oktober vid en välbesökt kundvisning hos tryckpresstillverkaren Windmöller & Hölscher i tyska Lengerich.

”Den flexibla förpackningsindustrin måste möta de ständigt ökande kraven, både vad det gäller utformning och tekniska krav. Kunderna vill ha finrastertryck av högsta kvalitet, som ska produceras i höga hastigheter i kombination med enkel hantering och hög laminerings- och bindningsstyrka. När det gäller tryckning av olika filmlaminat för krävande användningsområden, som t.ex. sterilisering, så har den kombination av färgegenskaper som krävs, hittills varit i princip omöjligt att uppnå inom flexosegmentet och främst varit förbehållet djuptryck”, skriver hubergroup i ett pressmeddelande.

”Gecko Platinum Flexo öppnar nya marknadsmöjligheter för framåtsträvande flexotryckerier, inom områden som hittills endast varit förbehållna djuptryck”, säger Dr Giuseppe Gianetti, chef för produktutveckling av Liquid Inks hos hubergroup.

Färgerna i hubergroups klassiska Gecko-serie bygger på nitrocellulosa (NC),men i den nya Gecko Platinum-serien använder man i ställer ett bindemedelssystem baserat på polyuretan (PU).

”NC-baserade färger fungerar bra för till exempel förpackningar med torrt innehåll, men kan inte användas i produkter, som ska genomgå sterilisering, på grund av den begränsade temperaturstabiliteten hos nitrocellulosa”, förklarar Lutz Frischmann , teknisk chef för Liquid Inks hos hubergroup.

Med hubergroups PU-baserade Gecko Platinum får man vid tryckning i flexopressar däremot höga vidhäftningsvärden i både standard och högavancerade produktioner, inklusive sterilisering. Det visar ingående tester som utförts hos ett flertal tryckerier.

”Tryckkvaliteten är utmärkt även i fina halvtonsraster med 60 linjer/cm eller mer”, säger Lutz Frischmann.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x