Nya EU-regler för förpackningar ska förhindra barnolyckor med tvättmedel

PUBLICERAD: 9 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

För små barn ser kapslar med flytande tvättmedel ut som läckra godisbitar. Nya förpackningsregler behövs därför för att förhindra olyckor.

Från och med den 1 juni 2015 gäller särskilda krav på märkning och förpackning av flytande tvättmedel, som är förpackade i engångskapslar. Det skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
De nya reglerna innebär bland annat att ytterförpackningen ska vara ogenomskinlig och försedd med en förslutning, som försvårar för små barn att öppna den. Dessutom ställs särskilda krav på den upplösbara kapseln (plastfolien).Till exempel ska den innehålla ett bittermedel, som gör att den smakar illa.

Reglerna ändras till följd av att ett ökat antal olyckor har inrapporterats från EU:s medlemsländer, där barn har blivit skadade, när de kommit i kontakt med tvättmedelskapslar av den aktuella typen.

Den nya reglerna innebär att den så kallade CLP-förordningen, som upprättats inom EU, ändras genom tilläggsförordningen (EU) nr 1297/2014. Ändringen gäller flytande tvättmedel för konsumentbruk i upplösbara förpackningar för engångsanvändning.

De nya reglerna gäller utöver de regler om upplösbara förpackningar som redan finns i bilaga I till CLP-förordningen och ska tillämpas senast från och med 1 juni 2015.
Reglerna innehåller en övergångstid för produkter, som är klassificerade, märkta och förpackade före 1 juni 2015. För dessa produkter gäller inte de nya kraven förrän efter 31 december 2015.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx