Nya EU-regler för förpackningar ska förhindra barnolyckor med tvättmedel

PUBLICERAD: 9 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

För små barn ser kapslar med flytande tvättmedel ut som läckra godisbitar. Nya förpackningsregler behövs därför för att förhindra olyckor.

Från och med den 1 juni 2015 gäller särskilda krav på märkning och förpackning av flytande tvättmedel, som är förpackade i engångskapslar. Det skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
De nya reglerna innebär bland annat att ytterförpackningen ska vara ogenomskinlig och försedd med en förslutning, som försvårar för små barn att öppna den. Dessutom ställs särskilda krav på den upplösbara kapseln (plastfolien).Till exempel ska den innehålla ett bittermedel, som gör att den smakar illa.

Reglerna ändras till följd av att ett ökat antal olyckor har inrapporterats från EU:s medlemsländer, där barn har blivit skadade, när de kommit i kontakt med tvättmedelskapslar av den aktuella typen.

Den nya reglerna innebär att den så kallade CLP-förordningen, som upprättats inom EU, ändras genom tilläggsförordningen (EU) nr 1297/2014. Ändringen gäller flytande tvättmedel för konsumentbruk i upplösbara förpackningar för engångsanvändning.

De nya reglerna gäller utöver de regler om upplösbara förpackningar som redan finns i bilaga I till CLP-förordningen och ska tillämpas senast från och med 1 juni 2015.
Reglerna innehåller en övergångstid för produkter, som är klassificerade, märkta och förpackade före 1 juni 2015. För dessa produkter gäller inte de nya kraven förrän efter 31 december 2015.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x