Nya bandningsmaskiner gav ökad lönsamhet för Stora Enso

PUBLICERAD: 28 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Bandningen går nu betydligt snabbare och vi har kunnat rationalisera och effektivisera”, säger projektledaren Lars Persson. (Bild ITO Pallpack)|

Vid Stora Enso Packaging Solutions fabrik i Skene, ca fyra mil från Borås, producerar man wellpappförpackningar och bandar 800 pallar med förpackningar varje dygn. Fabriken hade problem med en äldre bandningsmaskin, men sedan man installerat två nya Mosca bandningsmaskiner har problemen upphört och man har fått både minskade stopptider och ökad lönsamhet.

”Vi ökade vår kapacitet i fabriken och behövde då nya snabba och tillförlitliga bandare”, förklarar projektledaren Lars Persson, Stora Enso Packaging Solutions.

Maskinerna, som levererats av ITO PallPack, är en Mosca UATRI 2-XT, som bandar upp till 35 buntar per minut, och pallbandaren Mosca SoniXs KCK 131 High Speed.

Tidigare var företaget tvunget att banda de största pallarna manuellt, nu sker allt automatiskt.

”Det är ingen människa som rör eller lyfter någonting, allt är helautomatiskt. Det går betydligt snabbare nu och vi har kunnat rationalisera och effektivisera”, säger Lars Persson.

Mosca UATRI 2-XT bandar upp till 35 buntar per minut (Bild ITO Pallpack)

Till fabriken i Skene kommer wellråvaran på rulle och omvandlas sedan till wellpappskivor. Beroende på kundernas önskemål går wellpapparken antingen direkt till pallbandaren Mosca SoniXs KCK 131 High Speed eller också går arken till konverteringsmaskinerna, där arken trycks, stansas, bigas, limmas, etc.

”Vissa kunder vill bara ha wellpappark, medan andra vill ha resningsfärdiga förpackningar”, berättar Lars Persson.

Av de två nya bandningsmaskiner har fabriken i Skene nu sin Mosca UATRI 2-XT bandningsmaskin i anslutning till konverteringen. Där bandas wellförpackningarna i buntar om vanligtvis 10 till 25 förpackningar per bunt. Buntarna läggs i lager och skickas via transportbanor vidare till en pallsättare och därefter till pallbandaren Mosca SoniXs KCK 131 High Speed, som vid behov förser pallen med skyddsark och sedan bandar hela pallen med två eller fyra band.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax