Ny wellpapplösning ersätter krympfilm på sexpack med öl

PUBLICERAD: 12 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Nederländska bryggeriet Royal Grolsch lanserar nu Smurfit Kappas wellpapplösning TopClip, som ersätter plastkrympfilm på multiförpackningar med öl. (Bild Smurfit Kappa)

Smurfit Kappa har utvecklat en wellpapplösning, som ersätter plastkrympfilm på sexpack och andra multipack med dryckesburkar för öl, mm. Konceptet, som kallas TopClip, lanseras nu på marknaden av nederländska ölbryggeriet Royal Grolsch.

Genom att ersätta krympfilmen med den hållbara TopClip-produkten i Nederländerna kommer Grolsch att kunna minska sin plastanvändning med 100 ton per år. Förändringen är en del av Grolschs mål att bli ett bryggeri med nollutsläpp.

Smurfit Kappa skriver i ett pressmeddelande att TopClip levererar både på hållbarhet och funktionalitet eftersom lösningen helt täcker ovansidan av multiförpackningar med burkar. TopClip skyddar burkarna mot kontaminering, gör multipacken lätthanterliga för konsumenterna och erbjuder ytor för marknadsföring för varumärkesägarna.

”I nära samarbete Smurfit Kappa, som är de som har tagit fram TopClip-förpackningen, ser vi fram emot att marknadsföra denna hållbara förpackningslösning. En oberoende livscykelanalys har visat att vi genom att byta ut den befintliga krympfilmen runt burkarna mot den nya TopClip-förpackningen säkerställer en minskning av koldioxidutsläppen med 36 procent jämfört med ny plastkrympfilm och med 16 procent jämfört med återvunnen plastkrympfilm” säger Joost Nawijn, specialist på förpackningsutveckling hos Royal Grolsch.

Grolsch är en del av den globala livsmedels- och dryckesjätten Asahi, som äger en bred portfölj av varumärken, inklusive Peroni, Asahi, Mountain Dew och Schweppes Tonic Water. TopClip-produkten tilltalade Grolsch eftersom den eliminerar behovet av engångsplast och är 100 procent förnybar, återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar.

”Vi är spända på att få se denna banbrytande lösning i händerna på konsumenterna. TopClip har rönt stort intresse sedan vi lanserade den på Smurfit Kappas globala Better Planet Packaging Day i november förra året”, berättar Arco Berkenbosch, innovations- och utvecklingschef på Smurfit Kappa.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x