Ny teknik minskar matsvinn från defekta förpackningar

PUBLICERAD: 28 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Med danska TriVisions optiska visionssystem kan man effektivt kontrollera och upptäcka defekta förpackningar som orsakar matsvinn.|Nya VisioPointer är kompakt och tar liten plats.|Exempel på defekter, skavanker och eventuella felaktigheter på en livsmedelsförpackning, som kan detekteras med VisioPointer.

Malmöbaserade Mobergs Produktkontroll har ingått samarbete med danska Trivision A/S och lanserar ett nytt optiskt visionsystem för livsmedelsindustrin, som kan minska matsvinn, som orsakas av defekta förpackningar.

Matsvinn är en global utmaning och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) uppskattar att det globala matsvinnet varje år uppgår till svindlande 1,3 miljarder ton. En stor del av matsvinnet uppkommer, när produkter med defekta förpackningar når butikernas hyllor och konsumenterna där låter bli att köpa dem på grund av yttre skavanker.

Med industriell optisk teknik, som använder snabba och högupplösta kameror för att upptäcka skavanker på produkterna och förpackningarna, kan man minska matsvinnet. Industriell optisk teknik har funnits i mer än 40 år, men under de senaste 15–20 åren har tekniken blivit alltmer utbredd genom den breda distributionen av automatiserad produktion.

Tekniken används inom många olika tillverkningsanläggningar – från biltillverkning och elektronik till biovetenskap och läkemedel. Inom livsmedelstillverkning har danska TriVision byggt upp en ansenlig expertis och de kan dokumentera resultat i anläggningarna där deras teknik har installerats.

Nu lanserar TriVision en uppdaterad version av visionslösningen VisioPointer. Den är bara 80 x 80 cm och har en höjd av 1,85 meter. Den är väldigt lätt att använda och nya artiklar passerar den på bara fem sekunder. Livsmedelstillverkare kan nu automatiskt identifiera förorenade förseglingar och kvalitetsdefekter, felaktiga dekaler eller datummärkning och defekta förpackningar, mm.

”Med vår uppdaterade VisioPointer har vi gjort det möjligt att implementera vår teknik utan att bygga
om hela produktionsanläggningen. Storleken är så kompakt att den passar i alla produktionslinjer ”, säger Ole K. Neckelmann från TriVision.

Mobergs Produktkontroll AB är återförsäljare i Sverige för TriVisions produkter och system.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx