Ny teknik från tyska FKuR ger extra tunna bioplastfilmer

PUBLICERAD: 2 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

De nya Bio-Flex-produkterna från FKur är lämpliga till tunna

Tyska bioplastspecialisten FKuR har utvecklat en ny teknik för framställning av bioplastföreningar, vilka kan omvandlas till flexibla förpackningsfilmer, som är extra tunna men samtidigt har högt punkteringsmotstånd.
Filmerna, som ingår i FKuR:s produktfamilj Bio-Flex®, är lämpliga för livsmedelskontakt och de är komposterbara enligt EN 13432.

FKuR har tagit fram två olika produkter, där bioplastinnehållet i båda fallen är mer än 50 procent, och där processerna för att tillverka de tunna filmerna i stort sett motsvarar processen för tillverkning av polyetenfilmer (PE).

”Filmer av biologiskt nedbrytbara plaster kan tillverkas i tjocklekar ner till 15 mikrometer utan att prestandavärdena försämras. Tack vare en anpassad blandningsprocess och nya system för polymertillsatser kan vi nu ge konverterare möjlighet att följa trenden mot tunnare filmer med hjälp av bioplaster, vilket ger både stora materialbesparingar och komposterbarhet”, säger Julian Schmeling, utvecklingschef hos FKuR.

De två nya FKuR-produkterna, som har fått beteckningarna Bio-Flex® FX 1120 och Bio-Flex® FX 1130, kommer att introduceras på mässan K 2016, som äger rum 19 – 26 oktober i Düsseldorf.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning