Ny teknik från tyska FKuR ger extra tunna bioplastfilmer

PUBLICERAD: 2 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

De nya Bio-Flex-produkterna från FKur är lämpliga till tunna

Tyska bioplastspecialisten FKuR har utvecklat en ny teknik för framställning av bioplastföreningar, vilka kan omvandlas till flexibla förpackningsfilmer, som är extra tunna men samtidigt har högt punkteringsmotstånd.
Filmerna, som ingår i FKuR:s produktfamilj Bio-Flex®, är lämpliga för livsmedelskontakt och de är komposterbara enligt EN 13432.

FKuR har tagit fram två olika produkter, där bioplastinnehållet i båda fallen är mer än 50 procent, och där processerna för att tillverka de tunna filmerna i stort sett motsvarar processen för tillverkning av polyetenfilmer (PE).

”Filmer av biologiskt nedbrytbara plaster kan tillverkas i tjocklekar ner till 15 mikrometer utan att prestandavärdena försämras. Tack vare en anpassad blandningsprocess och nya system för polymertillsatser kan vi nu ge konverterare möjlighet att följa trenden mot tunnare filmer med hjälp av bioplaster, vilket ger både stora materialbesparingar och komposterbarhet”, säger Julian Schmeling, utvecklingschef hos FKuR.

De två nya FKuR-produkterna, som har fått beteckningarna Bio-Flex® FX 1120 och Bio-Flex® FX 1130, kommer att introduceras på mässan K 2016, som äger rum 19 – 26 oktober i Düsseldorf.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x